Robert Downey Jr. u govoru je zahvalio "užasnom djetinjstvu". Ovako je ono izgledalo

Foto: EPA/Profimedia/Netflix

Robert Downey Jr. konačno je nakon 30 godina karijere osvojio Oscara u kategoriji za najboljeg sporednog glumca. U svom je govoru zahvalio "svom užasnom djetinjstvu i Akademiji, tim redoslijedom". 

Kako je izgledalo njegovo problematično djetinjstvo?

Robert se nikad nije ustručavao govoriti o svojoj prošlosti. Downey Jr., mlađi od dvoje djece, rođen je na Manhattanu u New Yorku 1965. godine i isprva je odrastao u boemskoj četvrti Greenwich Village, gdje je, kako kaže, kod kuće bio okružen drogom.

Njegov otac snimao je underground filmove, u kojima se pojavljivala majka Elsie, no oni nikada nisu doživjeli komercijalni uspjeh, stoga je obitelj živjela u skučenom potkrovlju. Otac je Robertu dao drogu kad je imao samo šest godina. To je bio prvi korak na njegovom kaotičnom putu do zatvora.

>> Robert Downey Jr. stigao je daleko

Njegov otac je bio domaćin večeri pokera kada je ugledao Roberta kako pijucka čašu bijelog vina. No umjesto da brzo uzme čašu iz ruku svog mladog sina, dodao mu je džoint. U intervjuu za Vanity Fair iz 2000. godine Downey Stariji prisjetio se:

"Svi smo sjedili, pušili travu i igrali poker u starom potkrovlju, a Robert je nekako smiješno buljio u mene. Uvijek je bio promatrač svega. Rekao sam mu: 'Znaš, trebao bi ovo probati umjesto da piješ.' Dodao sam mu joint. Znao sam da sam napravio užasnu, glupu pogrešku. Dao sam malom djetetu travu samo da bih bio zabavan."

Netflixov dokumentarac Downeyja Jr. iz 2022. uključivao je isječak rijetkog intervjua, naizgled iz 1990-ih, s njegovim ocem.

"Mnogi od nas su mislili da je licemjerno što djeci ne dajemo travu i slične stvari. To je bio idiotski potez s naše strane", govori Robertov otac u tom isječku. Na pitanje je li ikada bio zabrinut da njegov sin možda neće preživjeti, rekao je: "Puno puta."

"Život kod kuće uključivao je odrastanje u obitelji u kojoj su se svi drogirali", rekao je Downey Jr., koji je ranije otkrio da je bio navučen od svoje osme godine. 

Govoreći sucu o svojoj ovisnosti o kokainu i heroinu 1999. godine, rekao je da je to "kao da ima sačmaricu u ustima, i drži prst na obaraču, i sviđa mu se okus metalnog oružja". 

Često su se selili

Obitelj se selila najmanje deset puta, a Downey Sr. svom je sinu dodjeljivao uloge neprimjerene njegovoj dobi. Njegov neortodoksni pristup roditeljstvu nadilazio je i samo korištenje droga. Vodio ga je gledati filmove koji su uznemirujući i nimalo prikladni djeci. 

Downey Jr. imao je samo pet godina kada je imao svoju prvu ulogu na ekranu u filmu Pound u kojoj je glumačka postava glumila pse lutalice koji čekaju da ih se smakne. Njegov otac nije uzimao u obzir njegovu dob, a dvije godine kasnije Robert se pojavio u još jednom očevom filmu, vesternu Greaser's Palace. U tom filmu mu je propovjednik prerezao grkljan i morao je gledati svoju majku koja u filmu biva brutalno pretučena.

Obitelj se selila najmanje desetak puta - u London, Novi Meksiko, Los Angeles i Connecticut - jer su roditelji težili svojim karijerama nauštrb obrazovanja svoje djece. Na kraju je Downey Jr. rekao da je drogiranje postalo jedini način na koji se njegov otac znao povezati s njim.

"Kada smo se tata i ja zajedno drogirali, bilo je kao da pokušava izraziti svoju ljubav prema meni na jedini način na koji je znao", rekao je Robert u intervjuu 1988. Njegovi roditelji razveli su se 1978., kada je Robert imao 13 godina, i on se preselio s ocem u Kaliforniju. No u srednjoj školi su njegovi problemi s drogom i alkoholom eskalirali.

Napustio školu sa 16 godina

Downey Jr. napustio je školu kako bi se posvetio glumi sa 16 godina, a samo dvije godine kasnije bio je prisiljen brinuti se za sebe kada ga je otac prestao financirati. Preselio se u New York, gdje je započeo vezu sa Sarah Jessicom Parker. Živjeli su zajedno prije nego li je njegova ovisnost uništila vezu. 

No karijera mu je krenula ulaznom putanjom. Krenule su uloge na velikom platnu sa zvijezdama poput Mela Gibsona. Oženio je manekenku Deborah Falconer 1992. godine i dobili su sina, no njegova uporaba droga i kaotično ponašanje samo su se povećali.

Godine 1996. zvijezda je uhićena zbog prebrze vožnje u pijanom stanju i posjedovanja heroina, kokaina, crack kokaina i nenapunjenog pištolja. Sljedećeg mjeseca, dok je čekao suđenje, njegovi susjedi pozvali su policiju nakon što su otkrili da je Downey Jr. nadrogiran dolutao u njihov dom i onesvijestio se na krevetu njihovog 11-godišnjeg sina. Te godine ga je supruga ostavila, a sudac mu je naredio da ode na odvikavanje.

No nije poslušao suca. Pobjegao je, ali je ponovo uhićen. Sud mu je naredio učestala testiranja na drogu, koja je Robert izbjegavao. Zbog toga je 1999. osuđen na tri godine zatvora, no oslobođen je nakon što je godinu dana proveo u kalifornijskoj ustanovi za liječenje ovisnosti. No - nije se izliječio.

Čak i nakon što je osvojio Zlatni globus za svoju ulogu u drami Ally McBeal 2000., nastavio je upadati u probleme. Policija je pronašla kokain i metamfetamin u njegovoj hotelskoj sobi, a dok je bio na uvjetnoj slobodi, pronađen je kako luta LA-om, bos i nadrogiran.

Kako je Downey Jr. konačno zauvijek ostavio drogu

Konačno, 2003. godine upoznao je producenticu Susan Levin na filmskom setu. Rekla mu je da će se udati za njega - što je i učinila 2005. - samo ako obeća da će se zauvijek ostaviti droge. Krenuo je na terapiju, bavio se meditacijom, a sada kaže da je najjača "droga" koju konzumira kofein.

>> Susan je Robertu Downeyju Jr. najveća podrška. Bila je uz njega i u teškim trenucima

U svom govoru na dodjeli Oscara zahvalio je i svojoj supruzi, koja mu je na neki način spasila život. "Želio bih zahvaliti svojoj veterinarki, mislim svojoj supruzi, Susan Downey. Pronašla mi je kućnog ljubimca i voljela me, zato sam ovdje", rekao je glumac u svom govoru.

Pročitajte više