Ronioci u moru pronašli potonulo blago: Tek smo zagrebli površinu

LOVCIMA na blago iz kluba Deep Blue Marine posrećilo se kada su kod obale Dominikanske republike izronili vrijednu zbirku novčića i ostalih predmeta koji su odavno ležali na dnu mora. Kapetan Billy Rawson i njegova posada pronašli su čak 700 srebrnih novčića koji bi mogli vrijediti milijune dolara te razne predmete od žada i ostalih materijala koji su se, pretpostavljaju, koristili tijekom različitih rituala.

"Tek smo počeli roniti, tek smo zagrebali površinu"

Blago je u prilično dobrom stanju, iako se pretpostavlja da potječe s početka 16 stoljeća. "Tek smo počeli roniti, tek smo zagrebali površinu. Sve to što smo pronašli je zapravo produkt zezancije", rekao je jedan od članova posade, Randy Champion. Dodaje kako nagađaju s kojeg bi broda blago moglo potjecati, ali ne žele o tome još pričati. "Ako se doista radi o tom brodu, vjerojatno je potonuo zbog uragana".

"Dolje još ima tisuće i tisuće novčića"

Posada misli kako je njihovo otkriće tek djelić puno većeg blaga koje su osvajači prevozili natrag u Španjolsku. "Dolje još ima tisuće i tisuće novčića", misle. Tek pretpostavljaju da je riječ o vrijednom pronalasku. Prvo sve novčiće moraju očistiti i dati na procjenu. "Većina ih na sebi nema datum. Moglo bi se dogoditi da uopće nisu vrijedni. Ali jedan sličan je neki dan prodan za više od 100 tisuća dolara", rekao je Champion.

Ekipu iz kluba zaposlila je Dominikanska republika da istraži podmorje uz obalu. Imaju dogovor da sve što pronađu dijele popola. Na ovo veliko otkriće ih je uputio lokalni ribar. "Pokazao nam je novčić koji je slučajno pronašao dok je ronio. rekli smo mu da može doći raditi za nas ako nam pokaže gdje ga je pronašao. Znali smo da je to to", kaže Randy.  

Pročitajte više