Istraživanje je provedeno na 30 odraslih zdravih osoba koje su svakodnevno konzumirale po 40 g čokolade. Rezultati su pokazali kako se kod svih sudionika smanjila razina hormona koji utječu na stres. Crna čokolada korištena u ovom istraživanju sadržavala je 75 posto kakaa koji svojim kemijskim sastavom utječe na metabolizam i na kemijske reakcije koje se odvijaju u stanicama.
Dr. Sunil Kochhar objasnio je : "Kada ste pod stresom, vaš organizam je u kemijskoj neravnoteži. Tijekom dužeg perioda ovakvo stanje može biti štetno za vaše zdravlje. Naše istraživanje je pokazalo da konzumiranje umjerene količine crne čokolade svakog dana može pomoći u balansiranju kemijske ravnoteže organizma. Možemo pretpostaviti da će uvođenje crne čokolade u zdravu i balansiranu prehranu uspostaviti kemijsku ravnotežu koja će omogućiti organizmu da se na bolji način bori sa stresom. Ovi rezultati uvelike podržavaju naše stalne napore da ustanovimo utjecaj određenih sastojaka hrane na ljudski metabolizam i zdravlje."