"Sedmorica veličanstvenih": Holivudski remake koji je imao smisla

JOŠ JEDNA HRT-ova repriza popularnih "Smogovaca" koincidira s DVD-izdanjem filma od kojeg su tvorci serije svojevremeno bili "posudili" glazbenu špicu. Tema koju je Elmer Bernstein napisao za "Sedmoricu veličanstvenih" predstavlja jednu od najprepoznatljivijih filmskih glazbenih tema, a dugo vremena je bila i zaštitni znak "Marlboroa".

Međutim, to nije glavni razlog zašto se "Sedmorica veličanstvenih" smatraju jednim od najvažnijih, iako po nekima i najpotcijenjenijih, holivudskih filmova u drugoj polovici 20. stoljeća. Taj film Johna Sturgesa se smatra jednim od posljednjih velikih klasičnih vesterna iako, ironijom sudbine, svoje izvorište nije imao u legendama Divljeg zapada.

Tvorci "Sedmorice veličanstvenih" su inspiraciju pronašli u "Sedam samuraja" Akire Kurosawe iz 1954. godine, najpoznatijim samurajskim filmom svih vremena, odnosno jednim od najboljih djela sedme umjetnosti ikada napravljenim. Hollywood je i tada, kao i danas, imao sklonost praviti vlastite "remakeove" stranih filmova, pa se tako "Sedam samuraja" snimio u američkoj verziji, ovaj put kao vestern.

Radnja se događa u meksičkom selu kojeg svake godine nakon žetve bezdušno pljačka banda razbojnika na čelu s Calverom (Eli Wallach). Seljacima, suočenima s glađu i siromaštvom, je prekipjelo te oni poslušaju mudrog starca (Vladimir Sokoloff) koji ih savjetuje da prijeđu američku granicu te tamo kupe oružje s kojim će s obraniti. Oni umjesto toga sretnu dobronamjernog revolveraša Chrisa Adamsa (Yul Brynner) koji pristane okupiti još šest svojih kolega spremnih da za bijedu plaću brane selo od razbojnika.

Usprkos popularnosti "Sedmorice veličanstvenih" - koja se odrazila i u dva nastavka, te TV-seriji krajem 1990-ih - kritičari u prošlosti, pa i danas, nisu baš previše skloni Sturgesovom filmu. Razlog je vjerojatno u činjenici da je riječ o remakeu, te neizbježne usporedbe s Kurosawinim remek-djelom ovaj vestern odmah čine inferiornim. S druge strane, s obzirom da su upola kraći i snimljen u boji, "Sedam veličanstvenih" izgledaju barem na prvi pogled atraktivnije prosječnom gledatelju.

Ono što se Sturgesu i ovom filmu ne može osporiti, s druge strane, jest vrlo dobra režija kao i jedan od najlegendarnijih holivudskih castinga svih vremena. Ali ono po čemu fanovi pamte "Sedmorica veličanstvenih" jest jedan od najlegendarnijih castinga svih vremena. Uz uvijek karizmatskog Brynnera, tu su i Charles Bronson i Steve McQueen u ulogama koje će im utrti put prema statusu najvećih akcijskih zvijezda svog vremena, a na sličan način je film poslužio kao odskočna daska Jamesu Coburnu i Robertu Vaughnu za karijeru uglednih karakternih glumaca. Brad Dexter se, pak, nakon ovog filma okrenuo produciranju, a njemački glumac Horst Bucholz, čiju ulogu mladog i neiskusnog revolveraša mnogi smatraju najboljom u filmu, ovu priliku nije uspio iskoristiti za proboj u Hollywood. Izvrstan dojam je ostavio i Eli Wallach, čiji će Calvera poslužiti kao model za ulogu Tuca u legendarnom špageti-vesternu "Dobar, loš, zao".

DVD izdanje dolazi na dva diska. Na prvom se nalazi prije par godina snimljeni i prilično zabavni audio-komentar u kojem producent Walter Mirisch, pomoćnik režisera Richard Relyea, te Wallach i Coburn (koji je u međuvremenu preminuo) izmjenjuju anegdote i sjećanja sa snimanja. Na drugom disku su tri dokumentarna segmenta - o glazbi, kolekciji fotografija sa snimanja, te "službeni" 46-minutni dokumentarac u kojem svoje mišljenje o filmu, između ostalih, iznose ugledni filmaši kao John Carpenter i Lawrence Kasdan.

uloge: Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Bucholz, Charles Bronson, James Coburn, Vladimir Sokoloff
režija: John Sturges
proizvodnja: MGM, SAD, 1960.
trajanje: 132 OCJENA: 7/10 (vrlo dobar)

Dragan Antulov

Pročitajte više