"Sideways" i "Avijatičar" s najviše nominacija za Zlatni globus

FILMOVI "Sideways" ("Sa strane") i "Avijatičar" favoriti su za Zlatni globus 2005. čije su nominacije objavljene u ponedjeljak u Los Angelesu a tradicionalno najavljuju dobitnike Oscara.

Šezdesetdruga svečana dodjela tih nagrada, koje dodjeljuje Udruga stranih novinara u Hollywoodu, održat će se 16. siječnja.

Ove godine komedija "Sideways", film ceste koji prati dvojicu prijatelja na putu po kalifornijskim vinogradima, osvojila je rekordan broj nominacija - sedam, među kojima za najbolju komediju i najboljeg redatelja (Alexander Payne).

"Avijatičar", film Martina Scorseseja posvećen Howardu Hughesu, s Leonardom di Capriom u glavnoj ulozi, nominiran je u šest kategorija, među kojima za najboljeg redatelja i najboljeg glumca.

Za nagradu za najbolju filmsku dramu natječu se, uz "Avijatičara", još pet filmova: "Closer" Mikea Nicholsa, s Juliom Roberts i Judeom Lawom, "Neverland" o životu autora Petra Pana, s Johnnyjem Deppom, "Kinsey" o pionirskom istraživaču seksualnosti Alfredu Kinseyju, "Hotel Rwanda" koji govori o ruandskom genocidu iz 1994. i "Million dollar Baby", najnovije djelo Clinta Eastwooda.

Nagrada za najbolju komediju ili mjuzikl pripast će jednom od sljedećih filmova: spomenutom "Sidewaysu", "Vječnom sjaju nepobjedivog uma", u režiji Francuza Michela Gondryja, animiniramim "Izbaviteljima", "Fantomu u operi" (verzija Andrewa Lloyda Webera) i "Rayu", biografskom filmu o Rayu Charlesu.

U kategoriji najboljeg redatelja uz Paynea i Scorseseja tu su i Marc Foster za "Neverland", Mike Nichols s "Closerom" te Clint Eastwood, već prisutan 2004. s "Mističnom rijekom", ovog puta nominiran za "Million Dollar Baby", priču o mladoj ženi (Hilary Swank) koja sanja da postane boksačica.

Za najboljeg glumca u filmskoj drami natječu se Španjolac Javier Bardem ("Unutarnje more"), Johnny Depp, Leonardo di Caprio i Liam Neeson.

Što se tiče glumica, prve tri nominirane bile su u utrci za nagradu u istoj kategoriji i 2004. godine: Scarlett Johansson ("A Song for Bobby Long"), Nicole Kidman ("Birth"), Uma Thurman ("Kill Bill - vol.2"), Imelda Staunton ("Vera Drake") i Hilary Swank.

U konkurenciji filmova izvan engleskog govornog područja natječu se dva francuska filma ("Clementov opus", "Duga nedjelja zaruka"), jedan kineski ("Tajna letećih bodeža"), brazilski ("Putopisi") i španjolski ("Unutarnje more").

Pročitajte više