Software će zamijeniti pjevače?

SOFTWARE koji može svaku pjesmu koju odaberete otpjevati glasom svjetske dive soula bit će u prodaji u siječnju po cijeni nešto većoj od 300 dolara, piše New Scientist.

Takozvani Vokaloid imat će dva vokalna "fonta" nazvana Leon i Lola. Jednostavni vokalni fontovi, koji mogu pretvoriti muški u ženski glas, već su dostupni. Međutim, Leon i Lola bit će prvi koji će moći pružiti zvuk i izgovor specifičnog ljudskog glasa u bilo kojoj odabranoj pjesmi.

"Razbili smo genom engleskoga glasa", tvrdi Ed Stratton, osnivač i predsjednik britanske tvrtke Zero-G koja je dobila licencu za Vokaloid od Yamahe.

U teoriji, Vokaloid se može programirati da pjeva kao bilo koji pjevač, od Edith Piaf do Eminema. Međutim, zasad će taj proizvod biti ograničen na glasove dva profesionalna pjevača soula.

Umjetno proizvesti ljudsko pjevanje teže je od oponašanja govora jer uključuje tekst i melodiju. Također je teže od sintetiziranja većine glazbenih instrumenata jer glas ima širi raspon prijelaza između zvukova.

Vokaloid rješava taj problem razbijanjem ljudskog glasa na 2.500 fonema, koje su prijelazi između samoglasnika i suglasnika.

Softver Vokaloid izvlači ključne dijelove tih fonema i uzima zvuk i izgovor specifičan za određenog pjevača te ih pretvara u matematičku formu koju čuva u bazi podataka.

Pročitajte više