Spas protiv istrebljenja: Azijskim tigrovima bit će ugrađeni GPS-ovi

ZOOLOŠKO društvo u Londonu, u suradnji s indijskim vlastima, izumilo je sustave pomoću kojih će pratiti tigrove u Indiji i tako ih spasiti od istrebljenja. Softver, poznatiji pod nazivom M-Stripes, sastoji se od GPS-a, uređaja koji će pratiti kretanje tigrova, a bit će ugrađen u posebne ogrlice koje će životinje nositi.

Prije dva desetljeća u Aziji je bilo 100.000 tigrova, a danas ih u divljini ima samo 3.200, rekao je Willem Wijnstekers, glavni tajnik Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta. Pozvao je zemlje UN-a da smisle strategije kojima će zaustaviti trgovinu ilegalnim proizvodima dobivenim od tigrova.

Tigrove se uglavnom lovi zbog kože

"Moramo priznati da smo jako podbacili. Iako je tigar godinama iznimno cijenjen, sada je na rubu izumiranja", rekao je Wijnstekers na dvotjednoj konferenciji u Kataru, na kojoj se raspravlja o mogućim daljnjim zabranama trgovanja ugroženim životinjama. Tigrove se uglavnom lovi zbog kože, ali u brojnim azijskim krajevima su pripravci dobiveni od dijelova tijela tigra standardni dio tradicionalne medicine.

Pročitajte više