Spli´ski krnjeval: Alternativci spaljuju Keruma?

PODNE na Peristilu. Japanski turisti u gradu dva karnevala. Onim službenim Kerumovim, koji postoji da se na rivi ne (s)pali gradonačelnik, i neslužbenim, koji je oko Torcide i udruge Spli'ski krnjeval okupio sve raspoložive oporbene snage.

Već danima se šuška kako će njihov krnje biti gradonačelnik Kerum glavom, no organizatori okreću pilu naopako i tvrde da još ništa nije definirano. Na carskom trgu željeli su čuti mišljenje građana. Koga bi oni za krnju?

Colonia i splitski karneval ne idu skupa

Alternativci su užasnuti najavom koncerta Colonie na rivi. "To je stvarno vrhunac. Da sviraju najbolje na svijetu. Colonia i karneval, to nikako ne ide", kaže Petar Grimani.

Karneval alternativaca, inače, nosi naziv "Koji K?" Znači, palit će te gradonačelnika, upitasmo, pomislivši K kao Kerum?  

"To ćemo još vidjeti", nije se dao Grimani. "Krnje se radi?", nisu se ni novinari dali. "Ne radi se gradonačelnik... pametnom dosta. Znam da je Koji K, ali to može biti svašta. Tu smo da promoviramo maškare i karneval, mislim da smo se našli u jako zanimljivoj situaciji. Nismo mi buntovnici, kako nas žele predstaviti mediji, stvarno se radi o karnevalu i karnevalskoj tradiciji", pojašnjavao je Grimani.

Spremni za veselje i improvizaciju

"U ponedjeljak ćemo medijima poslati šentencu tako da se zna kome se i čemu sudi. Spremni smo za veselje i improvizaciju. Neke stvari su pripremljene, mislim da ćete se ugodno iznenaditi. Pa ni mi ne znamo što ovi, sa šarenom rukom koja uzima teglu marmelade, nude na meniju osim teško probavljive Colonije", kazao je Grimani.

Čini mu se da su Splićani su pod hipnozom medijima i ustaljenog života: "Taj famozni splitski duh o kojem se priča uglavnom se sveo na konzumerizam. Znači, još jedan K. Nema tu pomoći. Mi smo tresnuli glavom o pod, Torcida je puknula glavom o pod, valjda ćemo čekati da budemo potpuno ponoženi, zgaženi, pregaženi i bagerizirani da shvatimo što nam se u Gradu događa. Još nismo očito dovoljno izmaltretirani."

Pročitajte više