Sprema se prvi islamski automobil

MALEZIJSKI proizvođač Proton objavio je kako u dogledno vrijeme planira lansirati model namijenjen vozačima muslimanske vjeroispovijesti, javlja BBC.

Na projektu prvog islamskog automobila surađuju Iran, Malezija i Turska. Inače ideja je potekla iz Irana, gdje bi se automobil i trebao prvo pojaviti. Navodno, preko 4.000 ovakvih automobila trebalo bi doći u ruke teheranskih taksista.

Ono po čemu je automobil specifičan i navodno islamski više "kompatibilan" uglavnom se tiče detalja. Tako će u kabini biti ugrađen kompas koji pokazuje smjer kible, odnosno prema Kabi u Meki, središnjem svetilištu islama. Također, pretinac suvozača bit će oblikovan tako da može prihvatiti barem jedan primjerak Kurana, kao i tradicionalno pokrivalo za glavu. Još uvijek neimenovani model zasnivat će se na aktualnoj seriji Protonove Waje.

U Protonu očekuju da će razvoj i proizvodnja novog modela u suradnji s tvrtkama iz prijateljskih zemalja rezultirati sniženim troškovima. Time bi se popravile pozicije Protona kojem posljednjih godina ne cvjetaju ruže. Inače, malezijska vlada već nekoliko mjeseci vodi pregovore s GM-om i Volkswagenom o prodaji svog udjela u Protonu.

Pročitajte više