Sramoti li princ Harry Veliku Britaniju?

Princ Harry sljedećeg mjeseca, kao prvi plemić u posljednjih 25 godina koji je pokazao interes za pušku, odlazi u Irak, čemu se njegova obitelj navodno iznimno veseli, jer će britanski tabloidi barem neko vrijeme biti bez ispada tog sasvim neobičnog princa. Službeni kraljevski fotograf Arthur Edwards izjavio je kako je Harry svojoj obitelji zadao dosta glavobolje, te kako svojim istupima već godinama sramoti kraljevsku obitelj i cijelu Veliku Britaniju.

Najveći skandal kojeg je mladi princ (dosad) izazvao bilo je pojavljivanje u nacističkoj odori, zbog čega se čak morao ispričati svima koji su se našli uvrijeđenima. Često se može vidjeti pijan, a u takvom je stanju pretukao paparazza ispred jednog noćnog kluba u Londonu.

Ipak, mnogi ga Britanci obožavaju upravo zbog činjenice da ne slijedi puteve svog oca Charlesa i brata Williama, koji se ponašaju po svim kraljevskim kodeksima i pažnju medija plijene tek ljubavnim životom. Iako je treći u redu za kraljevsku krunu, pa mnogi očekuju da će doživotno ostati princ, vrlo je moguće da ga jednom očekuje i kraljevska funkcija.

Naime, već se godinama priča kako kraljica Elizabeta ne želi prepustiti krunu svome sinu, princu Charlesu, jer ga smatra nesposobnim, te da će kruna dočekati Harryjevog starijeg brata, princa Williama. Tako Harry postaje prvi nasljednik krune i potencijalni kralj Ujedinjenog kraljevstva. Možda se u vremenu smiri, pa ga Britanci, prvenstveno službenici dvora, neće nazivati "kraljevskom sramotom" i samo čekati policijska izvješća o njegovim tučnjavama i političkim provokacijama.

D.K.

Pročitajte više