Srbija i BiH izborile finale Eurosonga

U OSLO Telenor Areni večeras se održala prva polufinalna večer ovogodišnjeg Eurosonga tijekom koje se za 10 mjesta u finalu natjecalo 17 država. O njihovoj sudbini u jednakom je omjeru odlučila europska publika te žiri sastavljen od pet zemalja koje već jesu u finalu - "Velike četvorke" (Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska) te zemlje domaćina - ove godine Norveška.

Sretnici koji su izborili svoje mjesto u finalu su predstavnici: Bosne i Hercegovine, Moldavije, Rusije, Grčke, Portugala, Bjelorusije, Srbije, Belgije, Albanije te Islanda.

Iako su se favoriti večeri - Grci i Belgijanci plasirali u finale, Slovačka i Malta, unatoč visokim pozicijama na kladionicama ipak neće nastaviti natjecanje. Također, Rusi koji su prozvani najlošijima na ovogodišnjem Eurosongu osvojili su dovoljan broj glasova i ipak ćemo ih gledati u subotu, u finalu.



Prvo polufinale otvorila je Moldavija čiji su predstavnici Sunstroke Project & Olia Tira otpjevali pjesmu "Run Away". Za razliku od većine pjesama koje se ove godine natječu na Eurosongu, Moldavija se u Oslu predstavila s pjesmom bržeg tempa što ih je plasiralo u finale.

Rusi proglašeni najlošijima, a plasirali se u finale

Nakon "brze" Moldavije, na red je došao ruski predstavnik Peter Nalitch, koji je sa svojom skupinom Friends, otpjevao baladu "Lost and Forgotten". Pjesma s kojom se Rusi žele probiti do finala nije oduševila Europljane već je okarakterizirana jednom od najlošijih pjesma ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Europe. Ipak, čini se kako predviđanja u ovom slučaju nisu bila točna pa ćemo tako mladog Eusa gledati u subotnjem finalu.

Ništa više nije oduševila niti estonska grupa Malcolm Lincoln s pjesmom "Siren" koja se odlikuje turobnom, depresivnom atmosferom, čime uvelike odudara od standardnih poskočica koje vladaju Eurosongom posljednjih godina.

Nakon dvije balade na red je došla Slovačka koja se predstavila s nešto bržom pjesmom. Lijepa Kristina otpjevala je "Horehronie", pjesmu koja odiše etno zvukom, što je na ovogodišnjem Eurosongu prava rijetkost.

Kuunkuiskaajat - melem za oči

Pravi melem za oči bile su upravo Susan Aho i Johanna Virtanen koje čine finski folk duet Kuunkuiskaajat. Njihova pjesma "Työlki Ellää" je mješavina instrumenata, stilova i jezika. Jedan dio je otpjevan na karelijskom dijalektu koji se govori u istočnoj Finskoj. Ipak, unatoč dvjema atraktivnim plavušama Finci ne kotiraju dobro na kladionicama što se pokazalo i na rezultatima večerašnjeg glasovanja.

Latvija je ove godine u Oslo poslala Aishu s pjesmom "What for?". Nakon nekoliko folk pjesama i depresivnih balada, njezina pjesma na engleskom jeziku zvuči obećavajuće.

Milan Stanković i Vukašin Brajić izborili finale

Nakon lijepe Aishe na pozornicu se popeo Milan Stanković s pjesmom "Ovo je Balkan". Baš kao što je to bilo za očekivati, Bregovićev miljenik je pripremio i atraktivnu koreografiju koja mu je zasigurno donijela dodatni plus za plasman u finale.

Osma po redu nastupala je Bosna i Hercegovina i njihov predstavnik Vukašin Brajić. Njegova pjesma "Thunder and Lightning" nije se proslavila na kladionicama, ali zgodni Vukašin odlično je interpretirao pjesmu što je možda biti ključno za prolaz dalje.

Pjesma kojom su se Poljaci ove godine prezentirali u Oslu, prema mišljenju mnogih totalni je promašaj. Marcin Mroziński otpjevao je pjesmu "Legenda", za koju je sam napisao tekst, ali nije oduševio publiku pa čak ni koreografijom kojoj su pridali dosta važnosti.

Tom Dice dobio aplauz prije nego je počeo pjevati

Nakon mlakih pjesama i izvođača, na pozornicu se popeo belgijski pjevač Tom Dice koji je dobio aplauz i prije nego je uopće počeo pjevati. Belgijci na ovogodišnjem Eurosongu slove kao jedni od favorita, a finale im navodno nije nimalo upitno. Zgodni Tom, koji  je otpjevao pjesmu "Me And My Guitar", nije pripremio nikakvu koreografiju, ali je svejedno dignuo publiku na noge, svojim izvrsnim glasom i pjesmom koja već na prvu "uđe u uho".

U Oslu je večeras Maltu predstavila 18-godišnja Thea Garrett koja je otpjevala pjesmu "My Dream". Balada na engleskom jeziku ne izdvaja se pretjerano od drugih pjesma prvog polufinala, što pokazuju i rezultati glasača koji mladu Theu ipak nisu pustili dalje.

Osvježenje večeras u Oslu gledateljima je zasigurno priuštila predstavnica Albanije, Juliana Pasha, s pjesmom "It’s All About You". Brzi ritam pjesme i odličan vokal plavokose Albanke oduševio je publiku, ali i glasače koji su Albance poslali ravno u finale Eurosonga.

Grci favoriti večeri

Favoriti večeri, Grci Giorgos Alkaios & Friends, izveli su svoju pjesmu "OPA". Bogata koreografija, brzi folk ritam i riječi koje su poprilično lake za zapamtiti, Grcima su donijele plasman u finalu te kako predviđaju kladionice - jedno od prva tri mjesta na ovogodišnjem Eurosongu.

Portugalska ljepotica Filipa oduševila je izgledom, ali i vokalnim sposobnostima. Iako je njezina pjesma "Há Dias Assim", također balada, ističe se od ostalih laganih pjesmuljaka, a ne sumnjamo kako će veliku ulogu odigrati i lijepa 19-godišnjakinja koja slovi za jednu od najljepših predstavnica ovogodišnjeg Eurosonga.

Još jednu baladu u nizu predstavila je Bjelorusija. Na Eurosong su poslali grupu koja se smatra jednom od najkvalitetnijih na natjecanju. Pomalo čudna petorka nazvana 3+2 sastoji se od sestara blizanki Alene i Ninel, a otpjevali su pjesmu "Butterflies".

Posljednja večeras nastupala je Hera Björk, predstavnica Islanda. Baš poput Grka, Islanđani se ove godine mogu pohvaliti vrlo kvalitetnom pjesmom, što dokazuju rezultati kladionica na kojima pjesma "Je Ne Sais Quoi", kotira vrlo dobro, ali i osiguranim plasmanom u finale.

Pročitajte više