Štefanec, a ne zločinac!

SLJEDEĆE godine trebalo bi krenuti snimanje visokobudžetnog filma o životu generala Ante Gotovine s plejadom poznatih holivudskih zvijezda. 

Ova se vijest, koja po logici stvari spada u rubriku "Vjerovali ili ne" nekog tabloida koji prodaju bazira na besramnim lažima, nekako našla u novom broju Globusa.

Ivan M. Perkovich, producent Sedlarovog filma "Gospa" (to je onaj u kojem jugoslovenska policija helikopterima i psima naganja hrvatske hodočasnike po Međugorju jer su vidjeli Gospu), u razgovoru za Globus najavio je ambiciozan projekt - film "Nevidljivi general" baziran na životu generala Ante Gotovine.

Zašto pišemo o ovom s neskrivenim podsmjehom? Pa, bit će vam jasnije kad saznate tko bi, prema Perkovichevim riječima, trebao glumiti u projektu vrijednom 50 milijuna dolara.

Krenimo redom. Kim Basinger kao pukovnica Dunja-Zloić Gotovina, Al Pacino kao Ferdinando Parella (Gotovinin prijatelj iz Italije), James Belushi kao general Rahim Ademi, Christopher Lambert i Gerard Depardieu kao Gotovinini prijatelji iz Francuske, Roy Scheider kao Gojko Šušak, Don Johnson kao zapovjednik u Legiji stranaca, Elke Sommer kao Carla del Ponte, Dustin Hoffman kao general Ante Roso, Patrick Swayze kao Žoni Maksan...dovoljno? E pa nije, jer će glavnu ulogu, onu generala Ante Gotovine, tumačiti ni manje ni više nego Vinko vidi-me-kako-cool-namigujem Štefanec.

Nećete vjerovati, ali maštovitim najavama producenta Ivana Perkovicha ni tu nije kraj. Film bi trebao režirati višestruki dobitnik Oscara James Cameron, a Perkovich na gore navedene glumce misli potrošiti oko 5 milijuna dolara.

"U filmu o generalu Gotovini sudjelovat će impresivna ekipa od 20-ak svjetski poznatih glumačkih imena. Za njih planiram budžet od pet milijuna USD, a time će film dobiti 20-ak glumaca poznatih cijelom svijetu, od kojih su većina i dobitnici Oscara. Mislim da je mnogo bolje tako uložiti novac nego, primjerice, Tomu Cruiseu dati honorar od 10 milijuna USD." - izjavio je Perkovich u razgovoru za Globus.

Snimanje filma u kanadsko-njemačkoj koprodukciji trebalo bi započeti u drugoj polovici 2005., a Perkovich je ustvrdio kako će cijeli film biti sniman u Hrvatskoj, pri čemu će se npr. dio Gotovininog života u Legiji stranaca (koji se odvija u Sahari) snimati na lokacijama kod Čakovca (!?).

Prema Perkovichu, planirani budžet od 50 milijuna USD trebala bi namaknuti hrvatska dijaspora iz Njemačke. Scenarij za film navodno je već u izradi, a kao predložak za scenarij dijelom će poslužiti i knjiga Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general".

Kao šećer za kraj, donosimo vam i dio scenarija, točnije epizodu u kojoj general Gotovina zavodi novinarku HTV-a Vesnu Karuzu (navodno će ju glumiti Bojana Gregorić):

Ante parkira džip negdje u Maksimirskoj šumi i počinje joj otkopčavati dugmad na haljini. Rasparao joj je gaćice, prešao na suvozačevu sjedalo, ušao među njene noge. U tom trenutku netko je pokucao na staklo i kazao: "Policija, molim osobne dokumente".

"Čovječe, jel znaš ti ko sam ja", kaže mu uspuhani Ante, dok njegova prijateljica grčevito prekriva lice rukama i uzvikuje: "Jooooj, ajme meni, sramote..."

A sad si zamislite Vinka Štefaneca u toj situaciji.

Zbog činjenice da u Perkovichevim najavama nema niti trunke logike i/ili zdravog razuma, redakcija Index.hr-a počinit će kolektivno samoubojstvo samospaljivanjem na Trgu Bana Jelačića bude li film "Nevidljivi general" realiziran u skladu s Perkovichevim najavama.

Neven Barković

Pročitajte više