Što uopće čini muškarca seksepilnim

Foto: Profimedia

Magazin People svake godine odabire najseksi muškarca svijeta. Ta titula dodjeljuje se od 1985. godine, kada ju je osvojio Mel Gibson. Za 2023. izabran je 57-godišnji glumac Patrick Dempsey. Prije njega tu je titulu osvojio Chris Evans. Neki holivudski zavodnici, poput Brada Pitta, Georgea Clooneyja, Johnnyja Deppa i Richarda Gerea, bili su izabrani više od jednom.

No što muškarca čini objektivno zgodnim? Erica Jagger za HuffPost pisala je o tome nakon što ju je nedavno netko pitao što prvo primijeti kod muškarca. 

"Razmišljala sam o tome na trenutak. Jesam li primijetila oči? Kosu? Osmijeh? Ramena? Nijedan od ovih odgovora nije bio precizan. Kad sam bila mlađa, voljela sam visoke, mršave i tamnokose muškarce. Ali sada, u 52. godini, zapravo i nemam svoj tip. Barem ne fizički tip. Gravitiram prema muškarcima s opipljivom seksepilnošću. Ali što, pitala sam se, čini muškarca toliko seksi da osjećate kako to izbija iz njega kad uđe u sobu?" piše Erica Jagger.

Prisjetila se muškaraca koji su prošli kroz njezin život, ali uglavnom je razmišljala o nematerijalnim stvarima, vrijednostima osobe i karakternim osobinama koje muškarac treba posjedovati. Došla je do 11 stvari za koje smatra da muškarca čine seksepilnim.

1. Snaga

"Ne mislim na to koliko čovjek može podignuti u teretani, iako lijepi mišići nisu na odmet. Govorim o unutarnjoj snazi. Čvrsto postavljena znam-tko-sam snaga. Ne postoji ništa više seksi od muškarca koji je prizemljen, koji upravlja impulsima i bijesom koji bi ga možda izbacili iz kolosijeka dok je bio mlađi, čije tiho samopouzdanje šalje poruku, bez natruhe arogancije, da nema što dokazivati."

2. Ranjivost

"Čovjek nije jak ako nije i ranjiv. To znači da vam može reći što želi, kada se boji, kako se osjeća zbog vas, što je učinio i za što se iskupio, što je prebolio, što ga baca na koljena. Bez transparentnosti ne može biti istinske intimnosti, onog sastojka koji čini da seks ostane seksi kada početni vrhunac zaljubljenosti nestane."

3. Integritet

"Ovo odvaja dječake od muškaraca. Iako u početku mogu zaslijepiti, ženskaroši, nitkovi i narcisi koriste se lažima, jeftinim trikovima, dimom i ogledalima za osobnu korist. Nema ničeg seksi u muškarcu koji se pretvara da je nešto što nije, kojemu nedostaje ikakva dubina osjećaja i kojeg nije briga koliko krvi ostavlja na tračnicama. Kad biste mi dali da biram između posteljine Dona Drapera i Atticusa Fincha, uvijek bih odabrala tog tihog odvjetnika."

4. Intelekt

"Lijep um je seksi. Visok IQ je super, ali to je samo dio pameti. Kritičko razmišljanje, neutaživa žeđ za učenjem i dar za osebujnim samoizražavanjem u meni stvaraju neku vrstu muške pjesme sirena. Nije me briga koliko je muškarac prekrasan; ako me ne može namamiti svojim umom, seksualna kemija neće postojati."

5. Smisao za humor

"Muškarac bez smisla za humor je poput hladnog tuša na nogama. Nemoguće mi je povezati se s nekim tko je ultradoslovan, hiperozbiljan i rijetko se smije. Za mene su intelekt i humor nerazdvojni prijatelji. Pametni ljudi čitaju nijanse i vide humor u situacijama. A vrsta humora je kritična. Čak i ako je tip zgodan, ako se njegova verzija smijeha ne podudara s mojom, seksi neće dugo ostati seksi."

6. Toplina

"Iscrpljujuće je pokušavati se povezati s nekim iza zidova. Suosjećanje, empatija, spreman osmijeh, lagani smijeh - ove osobine i postupci razoružavaju u najboljem smislu riječi. Ljubazno je seksi. Jednostavno je tako."

7. Velikodušnost

"Škrtost me odbija. Ne samo škrt s novcem, nego i škrt s osjećajima. Dok rasipanje novca i emocija ukazuje na nedostatak kontrole ili vlastite vrijednosti, brojanje svakog novčića i uskraćivanje iskrenog kontakta sugeriraju da više volite stvari nego ljude. Također sam otkrila da škrti muškarci nisu tako dobri ljubavnici kao njihovi velikodušniji kolege. Nije seksi spavati s nekim tko se fizički ili emocionalno suzdržava u krevetu."

8. Nježnost

"Nježnost je toplina na djelu. Nježni poljubac u moj vrat dok on prolazi. Dlan koji poseže kroz rupu na mojim trapericama da mi stisne koljeno. Položio je glavu na moja prsa jer je to jedno od njegovih omiljenih mjesta. Muškarac koji voli dodir radi dodira, vodio on do seksa ili ne, uvijek je seksi."

9. Svjesnost

"Ne tako davno, privlačili su me muškarci toliko ambiciozni da se činilo da ih pokreću motori. Naučila sam da takva vrsta 'ambicije' često prikriva nesigurnost, pohlepu i agresiju, kvalitete koje nisu ni izdaleka privlačne. Svjesnost - sposobnost da budete svjesni i prisutni u trenutku, čak i ako je taj trenutak bolan - krajnji je oblik ambicije jer zahtijeva posvećenost osobnom rastu koja nije za one sa slabim srcem. Čovjek koji zrači tihim samopouzdanjem, koji je u stanju ostati miran i usredotočen pred izazovima, čini me slabim na nogama."

10. Partnerstvo

"Jedino mjesto na kojem želim dominirati je spavaća soba, a za to je još uvijek potreban moj pristanak. U svim ostalim kontekstima želim muškarca koji ne pokušava dominirati mnome, koji razumije potrebu za kompromisom, reciprocitetom, komunikacijom i poštovanjem. Nemam vremena ni strpljenja za muškarce koji igraju igrice i kontroliraju žene kako bi se osjećali kao muškarci."

11. Seksualno samopouzdanje

"Pravo seksualno samopouzdanje nema nikakve veze s veličinom penisa, glatkim pokretima i oznakama na stupu kreveta. To je atmosfera destilirana od tihog autoriteta, sposobnosti čitanja mog tijela i mog daha, senzualnog zadržavanja u trenutku koje može, ali ne mora uključivati buljenje u moje oči, ali uvijek zahtijeva želju da budem ranjiva i prisutna. Seksualno nabijen muškarac koji upravlja svojim porivima i čvrsto se nalazi u svom seksualnom izričaju će me u tren oka pretvoriti u neprestano uzbuđenu ženu."

No, autorica smatra da ove stvari nisu bile na njezinom popisu dok je bila u svojim dvadesetima. "Jedna od prednosti 52 godine je to što sam konačno naučila što tražiti u muškarcu", zaključuje. Što po vama čini muškarca seksepilnim?

Pročitajte više