Stvari koje možete raditi doma, jedna će vas oduševiti

Foto: 123RF, MM PR, Google Arts & Culture, Monterey Bay Aquarium

IZOLACIJA je velik izazov kako za odrasle tako i za djecu. Naša se rutina promijenila, a svakodnevne su aktivnosti ograničene. No na neke stvari možemo utjecati i jednostavno izvući najbolje iz cijele situacije.

I u izolaciji možemo stvoriti rutinu, sačuvati zdrave navike i radite neke zabavne stvari s kojima će nam vrijeme brže prolaziti. Iako je internet trenutno pun prijedloga što raditi u svoja četiri zida, mi vam donosimo zabavne aktivnosti u kojima može sudjelovati i cijela obitelj.

Radite sve zajedno

Često se žalimo kako nemamo dovoljno slobodnog vremena za obiteljske aktivnosti pa zašto onda ne bismo iskoristili period izolacije za obiteljsko druženje i uživanje čak i u onim najobičnijim svakodnevnim aktivnostima?

Djeci smo uzor i u ovoj situaciji, stoga se radi njih moramo potruditi održati neku obiteljsku rutinu i ostati pozitivni. Djecu nemojte isključivati iz uobičajenih radnji poput pripreme obroka ili čišćenja kuće. Osim što će nešto naučiti, pomoći će vam i još ćete zajedno kvalitetno provoditi vrijeme.

Čak i aktivnosti poput piknika vikendom ne trebaju biti zaboravljene. Organizirajte ga i u izolaciji, u dnevnom boravku ili na balkonu. Pripremite sendviče, voće, čaj ili sok, zapakirajte u košaru, ponesite neku društvenu igru i smjestite se na dekicu. Mališani će biti oduševljeni pomalo neobičnim piknikom, a ni oni stariji neće ostati ravnodušni. Iskoristite ovaj mini kućni piknik za razgovor o svemu.

Kako najbolje iskoristiti vrijeme tijekom pandemije pogledajte ovdje

Napravite sami

Neke su stvari puno zanimljivije djeci ako su sudjelovali u njihovoj izradi. Plastelin je jedna od njih.

Djeca ga obožavaju razvlačiti, mijesiti i oblikovati. Igre plastelinom utječu pozitivno na sam razvoj djeteta. Utječe na razvoj motorike, potiče se mašta i kreativnost, a i sama igra plastelinom smiruje. Jednostavne recepte za brzu izradu plastelina možete pronaći na internetu, a mi vam savjetujemo da u njega dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja (vanilija, naranča ili lavanda) jer će ga to djeci učiniti još zanimljivijim i privlačnijim.

Kad vaša misija izrade plastelina bude završena, iskoristiti ga možete za izradu vlastite farme. Izrada životinja djeci je posebno drag izazov, a inspirirati ih možete nekom slikovnicom u kojoj su životinje glavni junaci.

Druga stvar koju možete izraditi sami zajedno s djecom su kartice za memory. Sve što vam treba su bojice, lijepilo i poklopci (od teglica ili boca mlijeka). Dijete može samo nacrtati memory-parove, a možete ih i isprintati. Zatim ih izrežite u pravilan oblik i zalijepite na unutarnju stranu poklopca. I neka igra počne!

Ne odustajte od zdravih navika

Prijedloga za igru i odmor je puno, no nemojte zaboraviti i na zdrave navike koje djeca trebaju usvojiti kao rutinu. A ima li boljeg načina od zajedničkih obiteljskih treninga u kojima jedni druge motiviramo?

Poznati magistar kineziologije Mario Mlinarić i njegov tim pokrenuli su online izazov koji je namijenjen svim dobnim skupinama, a za vježbe vam nisu potrebni rekviziti.

Online projekt Zdrav život postaje navika uspješan je online izazov Marija Mlinarića koji već treću godinu zaredom potiče mnogobrojne sudionike na zdrave životne navike. Osim besplatnih programa treninga, na stranici možete pronaći i planove prehrane, recepte, savjete i ono najvažnije, motivaciju.

Stoga, uključite cijelu obitelj u svakodnevne treninge, motivirajte jedni druge i, naravno, dobro se zabavite. Krenite još danas uz video u nastavku.

Online izazov možete preporučiti svojim prijateljima i poznanicima, a uz popodnevno virtualno ispijanje kavice možete razmijeniti dojmove i rezultate. I zapamtite, sada je, više nego ikada, bitno voditi računa o svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Iako je online izazov završio, na Facebook stranici i dalje možete pronaći sve video treninge. 

Obiteljsko putovanje koje jedva čekamo

Često nam je nedostajalo vremena za kvalitetno planiranje sljedećeg obiteljskog putovanja pa zašto to ne napraviti sada? Uključite cijelu obitelj u planiranje. Ako ste neodlučni oko lokacije, u odluci vam mogu pomoći informacije koje možete pronaći na internetu, ali i Google Street View, uz koji možete zaviriti u ulice najljepših gradova. S obzirom na cijelu situaciju, predlažemo da putovanje isplanirate za jesen.

Kad odlučite koja je vaša sljedeća destinacija, djecu zadužite za popis stvari koje morate posjetiti, a starije u obitelji za popis gurmanskih specijaliteta koje ne smijete zaobići. Na YouTubeu možete pogledati i videomaterijale koji će vam također otkriti neke korisne informacije o vašoj destinaciji.

Cijeli ovaj proces planiranja putovanja će vas, osim što će vam skratiti vrijeme, napuniti i pozitivnom energijom, a cijela će obitelj imati tema za razgovor za narednih nekoliko mjeseci.

Skoknite do muzeja, zavirite pod more ili istražite svemir

Internet je divna stvar uz koju se možemo zabaviti, ali i istraživati sve što poželimo. Zahvaljujući Googleovoj platformi Arts & Culture možete virtualno vidjeti kako izgledaju mnogi muzeji i galerije. Točnije, na listi se nalazi čak 500 muzeja koje možete posjetiti preko interneta.

Preporučujemo vam da zavirite u Britanski muzej u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku i prvi brazilski moderni muzej - MASP.

Osim obiteljskih virtualnih tura muzejima, stream-kamere u akvarijima jednako će vas dobro zabaviti. Monterey Bay Aquarium postavio je desetak kamera unutar akvarija preko kojih možete uživo gledati što rade njegovi stanovnici. Prizori su zaista impresivni.

Ako vaša djeca požele istraživati svemir, i to je moguće. NASA je osigurala besplatne aktivnosti za djecu na svojoj web stranici. Možete pronaći radne listove, kao i bezbroj besplatnih slika svemira uz koje će vaši najmlađi uživati.

Nadamo se da smo vas barem malo inspirirali kako provesti već ovo poslijepodne. I zapamtite, zadržite zdrave navike, ostanite pozitivni i fokusirajte se na kvalitetno druženje s obitelji. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s PPD-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više