Subaru Hybrid Tourer Concept: Nove informacije

VEĆ smo vas ranije izvijestili kako Subaru planira u Tokiju predstaviti novi hibridni model, a danas vam o njemu možemo reći znatno više s obzirom kako su Japanci objavili i službenu najavu tokijske premijere.

Kombinirajući eco-friendly tehnologiju s vrhunskom sigurnošću Hybrid Tourer je opremljen i za Subaru karakterističnim simetričnim pogonom na sva četiri kotača te boxer motorom. Jednu od najznačajnijih novosti čini dizajnerski izričaj koji uvelike odudara od dosadašnjih uradaka ovog proizvođača i koji bi se navodno u skoro vrijeme trebao pojaviti na serijskim modelima.

Pod poklopcem motora se nalazi 2,0-litreni turbobenzinski 4-cilindarski boxer motor s izravnim ubrizgavanjem koji je uparen sa CVT mjenjačem. Uz njega tu su i dva električna motora, jedan na prednjoj, a drugi na stražnjoj osovini.

Prilikom startanja te vožnje malim brzinama, poput parkiranja, stražnji elektromotor samostalno pokreće automobil kako bi se uštedjelo gorivo. Tijekom normalne vožnje u velikoj se mjeri koristi samo benzinski motor, no prilikom ubrzavanja i sličnih situacija kada se motor nalazi pod većim opterećenjem u pomoć mu priskače stražnji elektromotor.

S druge strane kada se automobil kreće uzbrdo tada se u priču uključuje i prednji elektromotor koji se inače ima ulogu generatora za potrebe punjenja Li-Ion baterija. Tu je još i stop-start sustav te sustav regeneracije energije kočenja.

Što se sigurnosnog aspekta koncept nudi novi EyeSight sustav pomoći vozaču. Radi se o sustavu koji na temelju informacija prikupljenih iz kamera te raznih senzora upozorava vozača na razne opasnosti ili pak priprema vozilo na eventualni neizbježni sudar.

Pročitajte više