VIDEO Sutra počinje Advent u Splitu, pogledajte što se nudi

Foto: Index

ADVENT u Splitu sutra otvara svoja vrata. Osim Božićnog sajma na Rivi aktivirane su brojne lokacije, Pjaca, Đardin, prostor ispred Galerije umjetnina. Manifestacija će trajati rekordnih 47 dana, sve do 16. siječnja.

"Ove godine na Advent se nadovezuje novogodišnji program, a odmah potom imamo jedno veliko svjetsko sportsko događanje, Europsko rukometno prvenstvo, tako da će se kućice pretvoriti u fan zonu, zato i program traje duže nego dosad. Molim vas da iskažete poštovanje prema ljudima koji ovdje sjede, oni su uložili golem napor da osmisle brojne programe koji su naš Božić i novogodišnje zbivanje zaista podigli na svjetski nivo", kazala je na predstavljanju programa Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice. 

"Bitno je da božićni duh podijelimo s našim građanima, oni kreiraju toplinu Božića"

Ove godine na Rivi će biti rekordno malo kućica, tek 14 od planiranih 23, a iz programa je isključen i prostor na izlazu iz Marmontove ulice, kao i Prokurative. Organizator sajma Spalatum DMC nije uspio pronaći zainteresirane za nekoliko gradskih lokacija, no direktorica Vukšić uvjerena je da će Split i ovog adventa biti zanimljiv brojnim gostima.

"S promocijom Adventa idemo cijelu godinu, oglašavamo se na svim stranim tržištima, ali uvijek nam je bitno da božićni duh podijelimo s našim građanima, upravo oni kreiraju toplinu Božića. Stoga smo program proširili po cijelom gradu. Broj kućica je smanjen, ali pojavila se nova zona u Tomislavovoj ulici, sigurni smo da ćemo time dobiti još bolju fluktuaciju ljudi po gradu. U Đardinu će biti zanimljiva dječja priča na koju će se nadograditi bogata priča Pjace koja je iz godine u godinu sve bogatija i romantičnija", kazala je Vukšić. 

Poruka novinarima: "Budite oprezni kada pišete"

Imala je i poruku za novinare. Direktorica TZ Split smatra da bi trebali pripaziti kako pišu. 

"Tu je i Gastro Advent. Opet ćemo paliti svijeće na adventskim vijencima s novinarima. Vi ste jako bitni. Poruku koju vi šaljite javnosti prevode strani novinari, o njima pišu strani blogeri. Zato morate biti jako oprezni kada pišete, sve što vi kažete uzimaju zdravo za gotovo. Zahvaljujući vašim napisima imat ćemo ili nećemo imati goste. Očekujemo da će ih biti jako puno i da će biti zadovoljni s programom. Sigurna sam da tko god izabere Božić u Splitu, neće pogriješiti. Opet ćemo dokazati da je Split šampion turizma, kako ljeti, tako i zimi", optimistična je bila Vukšić.

Na predstavljanju programa bila je i dogradonačelnica Jelena Hrgović. I ona smatra bitnim medijski dio priče oko Adventa u Splitu.

"Vrlo je važno zapravo kako vi novinari nosite svjetlo u grad. U svakom slučaju, to neko ozbiljno i pravo svjetlo, da ga tako nazovem, trebali bismo svi zajedno zapaliti svoju baklju sutra i neka gori do 16. siječnja", kazala je dogradonačelnica Hrgović.

Pjaca, Turistička palača, Gastro Get...

Advent starta sutra u Đardinu s dječjim programom u 17 sati, u 18 sati na fontani ispred Svetog Frane pale se svijeće. U 20 sati koncert ima Cro Patria, nakon njih Karan. I ove je godine u ponudi Gastro Get Advent. 

Otvaranje kućica pred Galerijom umjetnina malo će kasniti. Organizatori obećavaju urbani đir, Gala Advent, jazz, funk i soul. Svečano otvaranje bit će na Svetog Nikolu.

Na Pjaci su isto organizirani. I ove će godine uraniti s dočekom novog ljeta, to je dnevno čekanje Nove godine. Bit će i snijega. Gastro program fokusiran je na "teću". Planiran je i doručak na Pjaci uz taktove klasične glazbe po uzoru na Beč.

U Advent se uključila i Turistička palača. Direktorica plodouživatelja Valleusa Kristina Duša otkrila je kako su investirali preko 350 tisuća kuna u kićenje i ukrašavanje objekta i okoliša, s programom počinju 6. prosinca kada će nastupiti Marko Pecotić.

Marina Rančić, direktorica Spalatum DMC-a, organizatora Božićnog sajma, najavila je i koncerte Nene Belana i Crvene Jabuke, 13. i 28. prosinca. Za doček Nove godine Splićane i goste uveseljavat će Jole i Gustafi.  

Betonski oklop za centar grada

Na Rivi i ostalim lokacijama traju posljednji zahvati. Kućice su više-manje montirane, no ostalo je još dosta posla. Pogotovo ispred Galerije umjetnina. U blizini je i Nodilova ulica u koju su djelatnici Split parkinga stavili tri betonske prepreke tako da vozila prolaze u slalomu. Prepreka će biti 40, a montirat će se i velike betonske tegle s cvijećem, i to na sve prilazne ulice samoj Rivi i centru grada, sve u sklopu antiterorističkih mjera. To je po prvi put da će splitski Advent imati ovako rigorozne mjere zaštite i pravi betonski oklop za centar grada. 

Pročitajte više