Svaki peti Japanac stariji od 65 godina

SVAKI peti Japanac ima 65 ili više godina godina, a njihov će broj u sljedećih 10 godina porasti na 25 posto ukupne populacije, što ukazuje na rapidno starenje japanskog stanovništva.

U izvješću japanske vlade ističu se izazovi koje nizak natalitet i dug životni vijek predstavljaju za japanski mirovinski sustav, a koji je tema "usijanih" političkih rasprava prije općih izbora predviđenih za srpanj.

Prema podacima iz listopada prošle godine, 24,3 milijuna japanskih građana ima 65 ili viš godina, odnosno 19 posto stanovništa, navodi se u vladinom izvješću. Ukupan broj stanovnika u toj zemlji iznosio je prošle godine 127,6 milijuna.

Broj muškaraca starijih od 65 godina po prvi put je prešao granicu od 10 milijuna. U izvješću se upozorava da će broj ljudi starijih od 65 godina nastaviti brzo rasti, te da će 2015. iznositi 26 posto stanovništva, a 2050. 35,7 posto.

Broj Japanaca stogodišnjaka ili još starijih udvostručio se u posljednjih pet godina i premašio je brojku od 20.000 krajem rujna prošle godine.

Japan ima najdulji životni vijek u svijetu, prosjek je 78 godina za muškarce i 85 za žene.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više