Barem jednom u životu morate posjetiti ove mediteranske gradove, tvrde mnogi

Foto: Pexels

Sadržaj nastao u suradnji s: Cruisetopic 

ZAMISLITE na trenutak da šećete uz kanale u pratnji bliske osobe. Predvečer je pa noćno nebo čini atmosferu još opuštenijom i romantičnijom. Prolazite pored nekih od 118 otočića te se zaustavljate na Trgu svetog Marka i stajete na raskošni most koji je povezan s istoimenom bazilikom. Kao u pravoj filmskoj sceni, okruženi ste legendama i pričama.

To je Most uzdaha, popularna turistička atrakcija, nastala prema legendi koja tvrdi da su na tom mostu svi zatvorenici uzdisali zato što idu na suđenje. 

Ako ste se zamislili i u gondoli tijekom ljetnih mjeseci, primjerice u lipnju, onda će se oko vas stvoriti mnoštvo umjetničkih djela mladih umjetnika koji se žele iskazati dok se vozite kanalima. U lipnju se održava popularna umjetnička manifestacija Art Night, koja u ovaj grad dovodi zaljubljenike u umjetnost iz cijelog svijeta. 

Naravno, riječ je o Veneciji, talijanskom gradu koji uz spomenutih 118 otočića nudi brojne atrakcije, zbog čega je statistički jedan od najposjećenijih talijanskih, ali i svjetskih gradova. Mjesto je to o kojem svi pričaju i koje svaki putnik mora doživjeti. Da je Venecija "it" grad, pokazuje i podatak o 12 milijuna posjeta godišnje. 

Venecija prema mnogima spada u one gradove koje se mora vidjeti barem jednom u životu. Uz atrakcije poput gondole, Mosta uzdaha, pa i velike popularne knjižare Acqua Alta, nudi bogat gastronomski izbor poznatih talijanskih, ali i drugih specijaliteta, kao što je sarde in saor. Riječ je o popularnom venecijanskom specijalitetu u kojem su glavni sastojak sardine s lukom, pinjolima, grožđicama i octom. Zbog svog prepoznatljivog slatko-kiselkastog okusa, ovo je često tražena delikatesa. Svi znaju da su Italija i hrana dva pojma koja idu ruku pod ruku pa Venecija zasigurno neće razočarati ni gurmane.

Od 2023. godine Italija drži rekord. Ima 59 lokacija na listi UNESCO-a, što je čini državom s najviše zaštićenih lokacija svjetske baštine, odmah iznad Kine. Ali nije sve u sjeveru – jug zemlje krije svoje čari s gradovima koji ponosno njeguju bogatu povijest i kulturu, dijalekte koji zvuče kao pjesma i pejzaže koji stvaraju wow-efekt.

Južna peta talijanske čizme na geografskoj karti također vrvi turističkim vrijednostima te je s razlogom popularna. Južni gradići se, prema brojnim mišljenjima posjetitelja, razlikuju od ostatka ove zemlje. Živi se sporije, življe, snažnije i glasnije, potvrdili bi mnogi.

Foto: Shutterstock

Ako vas zanima istraživanje povijesnih čuda ili želite upijati atmosferu grada uz osvježavajući aperitiv dok promatrate život koji se odvija oko vas, Brindisi je mjesto koje morate posjetiti. 

Brindisi, ključna luka na Jadranskom moru, svoju važnost duguje burnoj povijesti, koja se proteže još od grčkog i rimskog doba sve do srednjeg vijeka. Ovo mjesto bilo je vitalno pristanište koje je služilo kao raskrižje raznih kultura stvarajući jedinstveno tkivo gradskog identiteta.

Brindisi pripada južnoj regiji Puglii i ima nešto više od 87 tisuća stanovnika. Grad je bogat arheološkim nalazištima i starim rimskim ruševinama, zbog kojih ćete imati dojam kao da ste se vratili u prošlost. Ako ste ljubitelj starih građevina, Brindisi je destinacija za vas, posebno zbog dvorca Svevo (Castello Svevo). Izgrađen u 13. stoljeću, dvorac nalikuje utvrdi iz filmova, a katkad bude dekoriran starim zastavama iz srednjeg vijeka pa će vas zasigurno odvesti u neka prošla vremena. 

Foto: Shutterstock

Grad nudi plaže s kristalno čistim morem, što ga čini omiljenim odredištem za ljubitelje sunčanja i vodenih sportova. Katedrala sv. Ivana Krstitelja i crkva sv. Benedikta impresivni su sakralni objekti, koji privlače posjetitelje svojom arhitekturom i umjetničkim djelima.

Na Piazzi Duomo u Brindisiju srce grada kuca ritmom lokalnih restorana, koji nude autentične specijalitete, poput hrskavih brusketa, prave poslastice za svakog gurmana. Ovdje među šarenim fasadama i kamenom popločanim ulicama svaki kutak priča svoju priču, a kafići nude odmor uz tipični talijanski espresso.

Lungomare Regina Margherita, šetalište koje pruža nezaboravan pogled na Jadran, okruženo je palmama koje stvaraju dojam egzotične oaze usred urbanog okruženja pa je idealno za večernje šetnje. Ovo mjesto na kojem se susreću more i grad nudi jedinstven doživljaj Brindisija čineći ga nezaobilaznom destinacijom u itinereru svakog putnika željnog upijanja lokalne kulture i povijesti. 

Istraživanje četiri grada na jednom putovanju

Uz Italiju, Grčka je također atraktivna turistička destinacija zbog svojih povijesnih ostataka, bogate tradicije, ali i gastronomije. Zalazak sunca s Partenona, drevnog hrama božice Atene, jedan je od prizora koji se svakom posjetitelju urežu u pamćenje.

Sam dolazak do Partenona upečatljiv je zato što se do njega dolazi poprilično prašnjavim putom, no pogled na zalazak sunca, prema recenzijama brojnih turista, nezaboravan je. Tu je i Akropola, koja nudi zvjezdani vidikovac, a odmah pored Akropole nalazi se brdo Areopag, koje s visine od čak 114 metara pruža impresivan pogled na cijelu Atenu. 

Foto: Pexels

Za one koji traže kombinaciju opuštanja preko dana i uzbudljivih noćnih avantura, Mikonos je nezaobilazno odredište. Ovaj grčki otok poznat je po svojim slikovitim bijelim kućama, koje se izdvajaju uz šarenilo bugenvilije, biljke karakteristične za mediteransku klimu. Mikonos je mjesto susreta raznolikih kultura i osobnosti, a privlači ljude iz cijelog svijeta svojom jedinstvenom atmosferom. Kada sunce zađe, otok oživi nudeći posjetiteljima sve od intimnih večeri uz Egejsko more do nezaboravnih noćnih zabava.

Tu je i takozvana "mala Venecija", ulica na otoku koja je prožeta kafićima i restoranima koji puštaju isključivo grčku glazbu pa možete iskušati svoje vještine u plesanju tradicionalnog grčkog sirtakija. Ukratko, ako želite čašicu hedonizma, Mikonos će vam je ponuditi. 

Sad zamislite da sva četiri spomenuta grada prođete i proživite iz veličanstvenog plutajućeg "hotela", koji nudi pregršt sadržaja za sve uzraste. Upravo takvu ponudu ima talijanska kruzerska putnička agencija Cruisetopic. Riječ je o agenciji koja nudi više od 20.000 raznih krstarenja širom svijeta. Ovo unikatno putovanje kroz četiri mediteranska grada nudi kompanija MSC Cruises s legendarnim kruzerom MSC Sinfonia. 

U ponudi od 7 noćenja s polaskom iz Hrvatske, odnosno iz Splita, može se obići Venecija, Brindisi, Mikonos i Atena, a sve to na kruzeru po pristupačnim cijenama. Cruisetopic nudi atraktivne aranžmane tako da putnici mogu sami odabrati što je za njih komfor, počevši od smještaja do sadržaja na kruzeru. Sve ponude su prilagodljive, aranžmani krstarenja mogu se prilagoditi individualnim potrebama. 

Foto: Pexels

Širok odabir atrakcija i usluga

Pojam pristupačnih cijena podrazumijeva da svatko može pronaći adekvatnu ponudu prema budžetu kojim raspolaže. Kompanija MSC Cruises nudi i kvalitetnu pripremu za krstarenje uz preporuke za sigurnost i zdravlje tijekom putovanja. Komocija tijekom boravka na kruzeru nije upitna budući da su na raspolaganju četiri vrste kabina. 

Vanjska kabina kvalitetan je odabir za one koji vole putovati uz dostupnost prozora čiji pogled seže izvan kruzera, a za potpunu komociju predlaže se kabina s balkonom. Tim izborom dobit ćete na prostoru, a uz prostor ide i prostran pogled na more s balkona, što je prigodno ako putujete u svrhu proslave ili obilježavanja nekog važnog trenutka. 

Maksimalan omjer komocije i luksuza leži u izboru smještaja. Time će se zadovoljiti gosti koji uz kvalitetan i komforan smještaj žele i privatno osoblje, koje je uključeno u cijenu kabine. Tijekom boravka na MSC kruzerima možete odabrati želite li miran ili aktivan odmor. 

Za potpuno opuštanje u ponudi su SPA centri, širok i raznovrstan izbor restorana, a barovi i kazališta s bogatim repertoarom predstava upotpunit će večernje sate. Za ljubitelje aktivnijeg odmora u ponudi su i teretane s panoramskim pogledom, masaže, ali i kompleks bazena. 

Raskošna dvorana, koja se prostire na 300 kvadratnih metara, mjesto je raznovrsnih evenata uglavnom u večernjim satima. Tako se tu izvode predstave nalik onima na Broadwayu, organizira se disko klub, ali i kockarnice. Dječji brendovi Chicco, LEGO i Namco potrudili su se udovoljiti kriterijima najmlađih putnika. Tako je dostupan vodeni park, ali i razni drugi sadržaji namijenjeni zabavi za sve uzraste. 

Foto: Promo

Osoblje koje se prilagođava vama

Za potpuni ugođaj i niz usluga prilagođenih isključivo preferencijama najzahtjevnijih, tu su pogodnosti MSC Yacht Cluba. Korisnici ove usluge u ponudi imaju i privatnog batlera, 24-satni room servis, papuče i ogrtač te minibar u svakom smještaju uz prioritetni check-in i check-out. Tako se, uz već spomenuti asortiman usluga, nećete morati držati rasporeda objeda, već se sve prilagođava vama. Kad god to poželite možete jesti u luksuznim restoranima uz živu glazbu. Ako želite tijekom krstarenja iskusiti dodatne aktivnosti, moguće je organizirati izlete, ali i luksuzan šoping. 

Osim toga, tijekom dana dostupna je i namjenska paluba za sunčanje te solarij uključen u uslugu.

Četiri mediteranska grada mogu se tako obići u takozvanom "duplom odmoru". To konkretno znači da putnici mogu uživati u atrakcijama kruzera, ali i obilaziti destinacije na plovidbi Mediteranom. 

Sve detalje i aranžmane moguće je potražiti na stranicama agencije Cruisetopic

Sponzorirani sadržaj donose Index i Cruisetopic u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više