Tjednih top 5: Pet ljetnih blockbustera

U KINODVORANAMA već su se pojavili "Princ Perzije: Pijesak vremena" i četvrti "Shrek", a nastavak dvosatne reklame "Seks i grad 2" kod domaće se publike pokazao kao pun pogodak jer u vrijeme neimaštine i otkaza ništa ne godi kao dobra bajka o ženama koje po cijele dane kupuju, ševe se, cugaju i putuju. No, ovogodišnja ljetna filmska sezona sve je samo ne ležerna i puca po šavovima od visokobudžetnih holivudskih produkcija koje pršte eksplozijama, specijalnim efektima i dokazanim miljenicima publike.

1. "Get Him To The Greek"

Judd Apatow jedan je od holivudskih uzdanica jer ono čega se dohvati uglavnom postaje neočekivani blockbuster. Nažalost, njegov posljednji redateljski pothvat "Funny People" neopravdano je podbacio na kinoblagajnama, ali kao producent stoji iza "Superbada", "Forgetting Sarah Marshall" i "Pineapple Expressa" koji su opravdali uloženi novac i pretvorili se u kinohitove. Apatow se ponovno udružio s Nicholasom Stollerom ("Forgetting Sarah Marshall"), a riječ je o simpatičnoj komediji s Russellom Brandom i sve popularnijim Jonahom Hillom. Radnja prati zaposlenika velike izdavačke kuće koji na koncert mora otpratiti veliku i prilično raskalašenu rock zvijezdu. U vikendu izlaska film se smjestio na drugom mjestu, odmah poslije "Shreka", a svi oni koji su upoznati s filmovima iza kojih Apatow stoji, znaju što mogu očekivati.

2. "The A-Team"

Jedna od najpopularnijih američkih serija osamdesetih ugašena je još davne 1986., ali interes svih ovih godina nije jenjavao i već se nekoliko puta razmišljalo o snimanju filmske inačice. Radnja kultne serije vrtjela se oko skupine odmetnutih plaćenika koji su iz epizode u epizodu ulazili u sulude akcije, a camp pristup i gotovo karikirano nasilje pokazali su se kao dobitna kombinacija koja je seriju na životu održala punih pet sezona. Joe Carnahan, redatelj simpatične akcijske komedije "Smokin' Aces", odlučio je fanovima dati ono što su dugo čekali i snimio akcijski film na steroidima pa vas ne treba previše iznenaditi kada ugledate leteći tenk koji obara nadiruće neprijateljske letjelice. U glavnim se ulogama pojavljuju Liam Neeson, Jessica Biel, Bradley Cooper, Sharlto Copley (District 9) i bivši UFC-ov šampion Quinton Jackson koji je zbog filma napravio kratku pauzu.

3. "Toy Story 3"

"Toy Story" bio je prvi Pixarov dugometražni crtani film, a nakon ogromnog uspjeha u kinodvoranama diljem svijeta, nametnuo se i kao predvodnik revolucije kompjutorski animiranih crtića koji su u drugi plan bacili one crtane rukom. Ujedno je i jedan od najpoznatijih i najisplativijih, tako da je gotovo nemoguće da treći dio serijala komercijalno podbaci, kako zbog činjenice da animirani filmovi ove vrste rijetko kada razočaraju, tako i zbog 200 milijuna uloženih dolara koji daju naslutiti da je Disney ovom projektu pristupio više nego ozbiljno. Megalomanska medijska kampanja je u tijeku, a odabrani kritičari koji su film pogledali ocijenili su ga najvišim ocjenama. Naravno, film izlazi u 3D i IMAX 3D verziji i po dobrom starom običaju dolazi u paketu s kratkometražnim Pixarovim crtanim filmom, a ovog puta riječ je o "Day & Night".

4. "Inception"

Već neko vrijeme s nestrpljenjem očekujemo novi uradak Christophera Nolana o kojem se posljednjih godina pričalo isključivo u kontekstu nanovo pokrenutog Batmana. U pauzi između drugog i trećeg dijela, Nolan se odlučio napisati, producirati i režirati visokobudžetni high-tech triler o Domu Cobbu, lopovu čiji se posao sastoji od "izvlačenja" ideja i tajni iz umova uz pomoć nove tehnologije. Naravno, to ga čini traženom robom u svijetu korporacijske špijunaže, ali je pretvoren u međunarodnog bjegunca uništenog privatnog života. Priliku za iskupljenje dobiva kada mu se pruži prilika da izvede suprotno od onog što inače radi i ideju smjesti u nečiji mozak. Sto i sedamdeset milijuna težak film u glavnoj ulozi ima Leonarda DiCaprija, scenarij je pisan punih deset godina, među uzorima nalaze se "Matrix" i "Dark City", a još od "Mementa" znamo da je riječ o redatelju koji ne griješi. Sve ukazuje na inteligentno napisan i odlično režiran triler koji će biti pravo osvježenje u moru bezumnih akcijskih napucavanja.

5. "Knight And Day"

O Tomu Cruiseu možete reći koješta. Da je psihotičan, manijakalan, neuravnotežen, zaluđen scijentologijom, na momente gotovo sablasno prazan i potencijalno opasan. No, izbor projekata nešto je što mu ne možete predbaciti. Od "Top Guna", "Boje novca", preko "Magnolije" i "Eyes wide shut", pa sve do "Tropske grmljavine", Cruise je pokazao da ne pravi greške kada je riječ o izboru uloga. Redatelj briljantnog remakea "3:10 to Yuma", James Mangold, ovog se puta dohvatio akcijske komedije s Tomom Cruiseom i Cameron Diaz u glavnim ulogama. Riječ je o filmu koji bi se najbolje mogao opisati kao kombinacija "Istinitih laži" i "Bourneovog identiteta", a prati dvoje bjegunaca u njihovoj velikoj svjetskoj avanturi. Cruise rijetko kada griješi pa je sasvim opravdano očekivati zabavan i neopterećen blockbuster, a trailer pokazuje da ni akcije neće nedostajati.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više