Tjednih Top 5: Serije koje su prerano ukinute

U PROTEKLA dva tjedna s malih ekrana zauvijek su nestali "Izgubljeni", a ukinuti su "24" i "Nove avanture stare Christine". Nažalost, prošlog se tjedna počelo šuškati i o ukidanju "Housea" nakon iduće sezone, ali u ovoj fazi sve još uvijek djeluje kao medijsko nagađanje utemeljeno na slobodnom tumačenju izjava Hugha Laurieja. U slučaju "Izgubljenih" riječ je o pravovremenom odlasku, što je dodatno opravdala i posljednja epizoda koja je dokazala da su autori odustali od originalnog završetka još na kraju druge sezone. No, to ne mijenja činjenicu da će "Lost" u sjećanju mnogih ostati kao jedan od najboljih televizijskih proizvoda desetljeća.

Serija "24" je ukinuta nakon osam uspješnih sezona i statusa najbolje akcijske serije u povijesti. Iako se sve počelo ponavljati već nakon prve sezone, Bauer je u svojem dugom boravku na malim ekranima skenjao 266 negativaca, mučenju podvrgnuo sve osumnjičene/suradnike/članove vlastite obitelji i postao utjelovljenje politike Dicka Cheneyja. Unatoč svemu, bio je naš omiljeni manijak.

Nakon bombastično najavljenog prelaska na ABC, CBS je službeno ugasio "Nove avanture…", da bi se ABC istog tjedna predomislio i iz jesenske sheme isključio simpatični sitcom bivše zvijezde "Seinfelda". Kriza i pad gledanosti skončali su i "Law & Order", "Heroje", "Flash Forward", "The Life and times of Tim", "Ghost Whisperers", a nakon šest sezona ukinuta je i "Numb3rs". Ponekad su ukidanja opravdana, ali ponekad je riječ o serijama koje zbog ružne navike ravnanja prema gledanosti nikada neće dobiti priliku da se pošteno razviju.

1. Cirkus (Carnivale) - HBO

Teško je odgonetnuti zašto jedna od vjerojatno najboljih serija nije zaživjela kod publike. Mase možda vežu neugodna sjećanja uz patuljka iz Twin Peaksa, a možda jednostavno nije bilo pravo vrijeme za priču o čudima u vrijeme velike depresije. Bilo kako bilo, tvorac Daniel Knauf na rukama je imao odličan projekt koji je prepoznat od strane kritike, a serija je osvojila i pet Emmyja. Ipak, u konačnici je presudio drastičan pad gledanosti, a planiranih šest sezona svedeno je na samo dvije. Priča o redneck Isusu i putujućem cirkusu završena je nakon 24 epizode, a s obzirom na okolnosti, nabrzinu dovršena radnja privedena je kraju sasvim solidno i dobili smo odgovore na mnoga pitanja. Bilo kako bilo, fanovi (koji se nazivaju "Carnies" ili "Rousties") teško da će ikad prežaliti završetak serije koja se redovito nalazi na svim listama neprežaljenih TV projekata.

Što gledati: "The Walking Dead" (AMC) - Frank Darabont režirat će pilot nove serije nastale prema istoimenom stripu Roberta Kirkmana. Priča o skupini preživjelih u vrijeme zombi apokalipse oduševit će mnoge fanove ovog ponovno probuđenog podžanra, a prvu epizodu očekujemo krajem godine.

2. "Prikraćeni" ("Arrested Development") - Fox

Briljantna humoristična serija o disfunkcionalnoj obitelji oduvijek je bila na glasu kao jedna od najboljih sitcomova koji su pogodili male ekrane. Nakon pet sezona i brojnih osvojenih nagrada, serija je ukinuta i, premda su mnogi smatrali da projekt zaslužuje još barem jednu sezonu, kreator Mitchell Hurwitz zaključio je da je došlo vrijeme da se priča privede kraju, što je u isto vrijeme rastužilo iskrene fanove i obradovalo sve one koji vjeruju da mnogima nedostaje hrabrost i zdrav razum da svoj posao završe u trenutku kada dožive kreativni vrhunac. Iduće godine u kinodvorane vjerojatno dolazi i istoimeni film koji će okupiti staru ekipu i zaokružiti priču.

Što gledati: "Louie" (FX) - popularni stand-up komičar Louis C.K. pridružio se velikom broju kolega koji su uspjeli isposlovati vlastiti televizijski show donekle baziran na njihovim životima (Jerry Seinfeld, Norm MacDonald, Chris Rock). Iako u našim krajevima nije popularan kao Seinfeld, pa čak ni Chris Rock, mnogi znaju da je riječ o odličnom komičaru čiji se nastupi gledaju s oduševljenjem. Nadajmo se samo da će svoj pomaknuti humor uspjeti prenijeti i u seriju koja s emitiranjem počinje krajem šestog mjeseca.

3. "Firefly" - Fox

Kada je na websiteu časopisa New Science objavljena anketa najboljih SF serija svih vremena, mnogi su se iznenadili kada se na prvom mjestu pojavio "Firefly", a ne "Star Trek". Iako mainstream publika nikada nije na pravi način prigrlila ovu kombinaciju vesterna i znanstvene fantastike, kultni status bio je neizbježan. Svi oni koji su imali priliku pogledati jednu jedinu sezonu i film "Serenity" (koji je uslijedio nakon ukinuća), znaju da je riječ o odlično i detaljno osmišljenom projektu koji vam se zavlači pod kožu čak i ako niste pretjerani ljubitelj žanra. Joss Wheadon (tvorac Buffy) seriju je zamislio kao projekt dug sedam sezona, ali to se ubrzo pretvorilo u 11 epizoda nakon što je Fox zaključio da šačica manijakalnih fanova ne donosi novac.

Što gledati: "Persons Unknown" (NBC) - ljubitelji "Losta" novu NBC-jevu seriju mogli bi prepoznati kao odličnu alternativu jer riječ je o trinaest epizoda (zasad) dugoj priči o sedmero stranaca koji se bude u napuštenom gradiću ne znajući kako su se tamo našli. Iako bi ovakve serije trebalo bojkotirati zbog opravdanog straha od još jednog nemaštovitog raspleta, treba im dati šansu jer radi se o djelu Christophera McQuarrieja, čovjeka koji stoji iza scenarija za "Privedite osumnjičene".

4. "Studio 60 on the Sunset Strip" - NBC

Serija Aarona Sorkina, autora "Zapadnog krila", prije samog je pokretanja bila jedan od najočekivanijih TV projekata koji su se trebali pojaviti na malim ekranima. Radnja je pratila živote autora popularnog showa nalik "Saturday Night Liveu", a okupila je simpatičnu glumačku postavu (Bradley Whitford, Matthew Perry, Amanda Peet, D.L. Hughley i Sarah Paulson) i odličan scenaristički tim. Lumetovim "Networkom" nadahnuti pilot pokupio je odlične kritike i publiku od preko 13 milijuna gledatelja. Nažalost, gledanost je pala, a nakon što je odlučeno da će se na malim ekranima pojaviti slična serija, "30 Rock" ("Televizijska posla"), postalo je jasno da obje ne mogu opstati i "Studio 60" ugašen je nakon jedne sezone.

Što gledati: "Big Lake" (Comedy Central) - još jedan projekt Willa Ferrella i Adama McKaya ovoga se puta vrti oko skupine prijatelja koji pokušavaju spasiti rodni gradić Big Lake. Iako priča i nije nešto specijalno, opus autora i glumačka postava daju dovoljno razloga za optimizam.

5. Bilo koja serija Bryana Fullera

U današnje vrijeme nikada ne znate hoće li serija zaživjeti ili ne, ali na jedno se uvijek možete osloniti - Bryan Fuller pravi odlične serije koje publika ne prepoznaje. Prvi put se to dogodilo s "Dead like me" ("Tko živ, tko mrtav"), nastavilo s "Wonderfalls", a završilo s "Pushing Daisies". U sva tri slučaja radilo se o odličnim idejama, kvalitetnom scenariju i radnji koja se može razvući na najmanje pet sezona. Nažalost, bila to priča o djevojci koja se pretvara u "kosca" nakon što joj glavu raznese zahodska daska sa svemirske stanice Mir, inteligentnoj i obrazovanoj zaposlenici trgovine suvenira koja priča s figurama i pomaže nesretnicima ili zbunjenom slastičaru koji oživljava ljude dodirom, rješava komplicirane slučajeve i zaljubljen je u nedavno ubijenu djevojku koju je vratio u život, publika kao da ne registrira ovog genijalnog baksuza. Hoće li njegov novi projekt "Sellevision", nastao prema knjizi Augustena Burroughsa, doživjeti barem tri sezone, pokazat će vrijeme.

Što gledati: "The Good Guys" (Fox) - s jedne strane imamo razumnog i odgovornog detektiva na početku karijere (Colin Hanks), a s druge ofucanog brkatog murjaka starog kova koji još uvijek živi u osamdesetima (Bradley Whitford). Zajedno čine okosnicu nove humoristične serije koja je nedavno započela s emitiranjem. Autor serije je Matt Nix (Burn Notice), a očekuje nas dvadeset epizoda.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više