Najbolji i najgori završeci serija: Je li Tony Soprano ubijen i kad će vanzemaljci doći na Zemlju?

Tekst: N.Š.
Screenshot: Youtube

VEĆINA popularnih serija završi nekoliko sezona nakon što im je pala gledanost i nakon što su scenaristi iscrpili sve ideje. One rijetke, poput "Seinfelda", prestale su se snimati u vrijeme kad su bile najpopularnije, a kraj su gledali deseci milijuna fanova. Neke od posljednjih epizoda ponekad budu toliko dobro napravljene da kvalitetom nadmaše i dobar dio serije, dok s druge strane, neki završeci toliko razočaraju fanove da im niti ponovno gledanje starih epizoda ne može izbrisati sjećanje na loš kraj. Donosimo vam 11 najboljih i najgorih finala popularnih američkih TV serija po izboru Popcruncha.

Najbolji: Battlestar Galactica

Jednu od najboljih završnih epizoda u povijesti američke televizije, imala je popularna SF serija "Battlestar Galactica". Remake istoimene serije iz 1978. godine privukao je brojne obožavatelje znanstvene fantastike, ali i nešto širu publiku, posebno zbog atraktivnih glumica i dobre priče. Sam kraj poprilično je podijelio fanove, neki ga smatraju "savršenim", a neki "očajnim", no kad su ovakve serije u pitanju teško je biti objektivan. S obzirom da se u 4 sezone prikazivanja radnja poprilično zakomplicirala, kraj je donekle uspio objasniti sve što se dogodilo i dati neki zaključak. Seksipilna pilotkinja Starbuck prikazana je kao anđeo dok je djevojčica Hera koja je bila svojevrstan hibrid, prikazana kao Eva. Život je provela u Africi gdje se parila s primitivnim ljudima. Sve u svemu, radi se o uspješnom završetku jednako uspješne serije.

Najgori: Dosjei X

Serija koja nas je prikovala za male ekrane u 90-im godinama prošlog stoljeća bila je istovremeno uzbudljiva i pomalo zbunjujuća. No posljednja je epizoda bila jedna od najkompliciranijih. Fanovi su ostali začuđeni, pitajući se je li finale "Dosjea X" uopće bilo djelo Chrisa Cartera. Muškarac koji puši cigarete na neki je neobjašnjiv način oživio da bi ponovo umro. Mulder je uspio dobiti neke odgovore od njega, no oni nisu niti približno objasnili brojna pitanja postavljena u seriji. Jedino zanimljivo u cijeloj zadnjoj epizodi je datum kada će, prema predviđanjima Muškarca koji puši cigarete, na Zemlju doći vanzemaljci. Rekao je Mulderu da će mali zeleni posjetiti naš planet 22. prosinca 2012. godine. Iako je lako bilo doći do tog datuma, jer o Mayanskim se predviđanjima priča već stoljećima, ipak je bio jedan od rijetkih koji je govorio o famoznoj 2012. godini nekoliko godina prije nego što je to postao trend.

Najbolji kraj: Prikraćeni

Humoristična serija "Arrested Development" kod nas se emitirala pod nazivom "Prikraćeni". Trajala je tri sezone, a vjerni fanovi još uvijek se bore da je vrate na male ekrane. Autori popularne serije u posljednjoj su se epizodi obračunali s televizijskom kućom Fox koja ih je prikazivala te sa svojim kritičarima. Popcrunch smatra da je riječ o "genijalnom" završetku. Osim što su radnju priveli kraju, autori nisu oklijevali da se posvete i incestuoznim odnosima između glavnih likova.

Najgori: Roseanne

Glavna junakinja u seriji, Roseanne Bar, u posljednjoj je epizodi otkrila da se većina događaja koji su prikazani, zapravo nije dogodila. Rekla da su to sve zapravo dijelovi njenih zapisa te da se sve zbilo nešto drugačije. Dan se nije oporavio od srčanog udara, već je umro, obitelj Conner nije dobila na lutriji, Darlene se udala za Marka, a Becky za Davida. Jackie je lezbijka. Zapravo je posljednja sezona bila toliko loša da su autori odlučili isprobati starogrčki recept "Deus Ex" i dati Roseanne "božanske ovlasti" da promijeni cijelu radnju serije.

Najbolji: Obitelj Soprano

Jedan od najkontroverznijih završetaka pripada seriji koja je prikazivala mafijašku obitelj Soprano. Neki od ključnih likova su ubijeni i proglašeno je primirje među suparničkim obiteljima. Ono što je najviše zaintrigiralo gledatelje jest posljednja scena u kojoj se ekran naglo zacrni nakon što kojoj glava obitelji Soprano naglo digne pogled, nakon što je čuo neobičan zvuk. Do danas nije objašnjeno je li Tony Soprano ubijen u toj posljednjoj sceni ili nagli završetak poručuje da priča o mafijaškoj obitelji jednostavno nema kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgori: Seinfeld

Završetak jedne od najpopularnijih serija ikad, gledalo oko 76 milijuna ljudi, što ga čini trećim u povijesti televizije, iza serija "MASH" i "Kafić Uzdravlje". Posljednja je epizoda prilično podijelila publiku. Neki smatraju da su autori ostali dosljedni sebi prikazavši slavnu četvorku osuđenu na godinu dana zatvora zbog toga što nisu pomogli opljačkanom prolazniku. Neki pak smatraju da su scenaristi podbacili, jer su glavne likove prikazali kao nemoralne osobe zbog svega što su učinili tijekom serije što bi značilo da su gledatelji koji su uživali u njihovim dogodovštinama jednako tako nemoralni.

Najbolji: Dva i pol metra ispod zemlje

Jedna od HBO-ovih uspješnica, "Six Feet Under", sa svojih je pet sezona bila jedna od najkontroverznijih, najpopularnijih i najhvaljenijih serija na američkoj televiziji. Finale je također bilo jedno od boljih, a ukoliko ga još niste vidjeli, svakako se preporučuje da ga pogledate s velikim paketom papirnatih maramica uz sebe. Posljednja epizoda prikazuje način na koji glavni likovi umiru, uz dramatičnu glazbu koja je osvojila Emmyja i dva Grammyja što je samo po sebi dovoljna preporuka.

Najgori: Stargate SG1

Iako je naši gledatelji nisu imali prilike vidjeti, obožavatelji znanstvene fantastike mogli su gledati "Zvjezdana vrata" na slovenskoj televiziji ili preko interneta. Radi se o jednoj od najdugovječnijih američkih SF serija koja se emitirala čak 10 sezona. Fanovi su u posljednjoj epizodi očekivali kraj cijele drame s vanzemaljskim prijetnjama u obliku Goa'ulda, Replikatora i Orija, no dobili su masovno samoubojstvo Zemljinih saveznika Asgarda i posadu koja je provela 50 godina zatočena na brodu u vremenskom procijepu. Nakon toga snimljen je i film, no on nimalo nije ublažio gorak okus koji je ostavila posljednja epizoda. Najzanimljiviji dio u kojem se konačno spetljaju seksi prevarantica Vala i ljepuškasti Daniel, izbrisan je kad se tim SG1 oslobodio i vratio 50 godina unazad.

Najbolji: Kafić Uzdravlje

Kultna serija osvojila je 28 Emmyja, a 117 puta je bila nominirana za prestižnu televizijsku nagradu. Njezinu popularnost nadmašila je jedino uvodna pjesma "Where Everybody Knows Your Name" čija je puna verzija postala dostupna na CD-u tek 2004. godine. Kraj serije bio je pomalo sentimentalan, ali uz zdravu dozu humora. Brakovi, promocije i preseljenja glavnih likova ostavii su nas sve u uvjerenju da su "živjeli sretno do kraja života". U posljednjoj sceni Sam gasi svjetlo i kaže mušteriji "Žao mi je, zatvoreni smo". Nakon toga zastaje kako bi popravio sliku na zidu i odlazi u stražnju sobu. Serija je završila nakon dugih 11 sezona, a nakon nje je nastao spin off "Fraiser" koji je također bio dobro prihvaćen od  publike i kritike.

Najgori: Firefly

Radi se o još jednoj seriji koju hrvatska publika nije mogla vidjeti na domaćim TV ekranima, ali okorjeli SF fanovi nastojali su doći do nje na sve moguće načine. "Firefly" je imao samo 14 epizoda od kojih je 11 prikazano na televiziji Fox. Stvar je u tome da je serija ukinuta onog trenutka kad se počela nazirati verlo zanimljiva radnja i zapravo uopće nije bilo završne epizode. Iako je stekla kultni status među SF publikom, serija nije objasnila što se dogodilo s glavnim likovima, a radnja koja se tek nazirala, mogla je trajati godinama. Dio odgovora ponuđen je u filmu "Serenity" koji je snimljen tri godine nakon toga, ali fanovi time nisu niti približno zadovoljeni.

Najbolji: MASH

Najgledanija, najpopularnija serija u povijesti američke televizije prikazivala se 11 sezona i osvojila je 14 Emmyja. Posljednja epizoda MASH-a najgledanija je epizoda jedne televizijske serije u povijesti američke televizije. Imala je 105.97 milijuna gledatelja i taj rekord drži i danas, nakon 27 godina. Tih dva i pol sata smatra se remek djelom, jer je prikazano čak i više nego što su gledatelji očekivali. Hawkeye je otišao u bolnicu za mentalne bolesti, Klinger je nakon bezbrojnih pokušaja da ode kući, odlučio ostati u Koreji, a na kamp su bačene bombe. Na samom kraju B.J. viče Hawkeyeu da ima poruku za njega koju je slavni kirurg vidio tek kad se njegov helikopter dignuo iznad zemlje. BJ je posložio kamenje na tlu tako da piše: "Goodbye".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara