Tjednih Top 5: Super junaci koji će harati box-officeom u 2010.

U POSLJEDNJIH desetak godina filmovi o super junacima bili su ono što su filmovi o vampirima posljednje dvije godine - iritantni trend koji nije pokazivao znakove posustajanja. Vrijeme je pokazalo da cirkus mora prestati jer uprizorenja su postajala sve gora, a u masovnom ludilu nastradali su mnogi odlični predlošci. No, u jednom se trenutku stalo na loptu i takvi su se filmovi sveli na minimum, režije su se uhvatili provjereni redatelji, a rezultat su solidne, ponekad i fantastične adaptacije koje su rušile sve rekorde gledanosti. I ove godine imamo sasvim dovoljan broj takvih filmova, a neki će se u našim kinima pojaviti za nešto manje od mjesec dana.

1. Iron Man 2

O Iron Manu napisano je vrlo vjerojatno sve što se moglo napisati. Prvi dio najavljene trilogije redatelja Jona Favreau isprva se očekivao sa velikom dozom skepse, ali sve su sumnje otklonjene kada se u kinima pojavio jedan od najboljih i najzabavnijih filmova utemeljen na nekom Marvelovom stripu. Milijarder i plejboj Tony Stark i ove se godine vraća u režiji Favreaua, ali ovog puta s još jačom all-star postavom koju su svojim "zvjezdanim statusom" obogatili Don Cheadle, Mickey Rourke, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson i Sam Rockwell. Traileri najavljuju sumanutu akciju dostojnu pravog holivudskog blockbustera, a ako se sve pretvori u još onoga što smo dobili u prvom dijelu - stvari će funkcionirati savršeno. Film bi se u domaćim kinima trebao pojaviti 29. travnja.

2. Kick-Ass

Strip Marka Millara na ovim prostorima ne uživa popularnost nekih klasičnih super junaka poput Batmana ili Spidermana, ali i radi se o relativno novom liku koji je prilično brzo doživio tranziciju s papira na velika platna. Radnja prati tinejdžera i "fanboya" Davea Lizewskog (Aaron Johnson) koji jednog dana odlučuje postati super-heroj nakon što shvati da u stvarnosti klasičnih junaka jednostavno nema. Nakon par junačkih pothvata postaje zvijezda MySpacea i polagano ulazi u svijet super junaka kojih je sve više, a njihova borba protiv zločina ne prolazi nezapaženo i odjednom se nađu na meti lokalnog kriminalca Franka D'Amicoa (Mark Strong). Redatelj Matthew Vaughn iza sebe ima simpatični "Stardust", a svojim posljednjim filmom osvojio je zahtjevnu kritiku, inače prilično nemilosrdnu kada je riječ o filmovima ove vrste. Čak štoviše, mnogi tvrde da je riječ o jednom od najboljih "super-junačkih" filmova svih vremena. "Kick-ass" u domaćim bi se kinima trebao pojaviti sredinom travnja.

3. The Green Hornet

Genijalni Michel Gondry koji iza sebe ima cijeli niz indie filmova, dokumentaraca i spotova, "Green Hornetom" uletjet će u mainstream koji je sve samo ne idealno mjesto za čovjeka njegova specifičnog stila. Mnogi su još uvijek sumnjičavi jer potencijalni kino hit sa super junakom nije baš projekt kakav očekujete od redatelja čiji opus obuhvaća filmove kao što su "Eternal sunshine of the spotless mind" ili "Be kind, rewind", ali ni Nolan ni Ang Lee nisu bili osobe od kojih smo očekivali blockbustere. Čak štoviše, atipični redatelji dokazali su da filmovi ovog pod-žanra najbolje funkcioniraju u njihovim rukama pa se ne treba previše iznenaditi ako će i "Green Hornet" biti još jedan "pun pogodak". U naslovnoj je ulozi Seth Rogen (još jedan 'zanimljiv' izbor), a Nicholasa Cagea na svu je sreću zamijenio odlični Christoph Waltz kao gangster Chudnofsky. Trailer se još uvijek nije pojavio, a film očekujemo tek krajem godine.

4. Scott Pilgrim vs. The World

Scott Pilgrim sve je samo ne junak na kakve smo inače navikli. Naime, riječ je o kombinaciji romantične komedije i klasičnog filma o super junaku, a radi se o uprizorenju istoimenog stripa Bryana Leea O'Malleya. U kratkim crtama, Scott Pilgrim je "slacker" koji se za naklonost djevojke svojih snova bori protiv njenih sedam zlih bivših tipova. Sve u svemu, originalan koncept za koji se pobrinuo redatelj Edgar Wright. Svi koju su pogledali briljantni "Shaun of the dead" i nešto slabiji, ali i dalje zabavan "Hot fuzz", znaju što od Wrighta mogu očekivati. Dežurni analitičar svih nerdovskih opsesija (s posebnim naglaskom na filmove nastale prema stripovima) Kevin Smith film je ocijenio najvišom ocjenom, a i Quentin Tarantino dao je zeleno svjetlo. Drugim riječima, u ovaj film polažu se velike nade i možemo očekivati odličan komad zabave koji može i ne mora postati blockbuster.

5. Jonah Hex

Redatelju Jimmyu Haywardu ovo je prvi "pravi" film jer iza sebe ima samo režiju animiranog "Hortona", a riječ je o filmu nastalom prema istoimenom stripu dvojca Albano/DeZuniga. Ova kombinacija vesterna, horora i trilera u glavnim ulogama ima odličnog Josha Brolina i Megan Fox koja će mnogima biti sasvim dovoljan razlog za odlazak u kino. Jonah Hex je anti-heroj, unakaženi lovac na ucjene (pomalo nalik likovima iz spaghetti western faze Clinta Eastwooda) koji balansira između svijeta živih i mrtvih, a misija mu je uhvatiti terorista Quentina Turnbulla kojeg će utjeloviti John Malkovich. Sve u svemu, kino spektakl koji bi se zbog niza razloga vrlo lako mogao pretvoriti u flop iako su neki uvjereni da je riječ o obećavajućem materijalu. Ambiciozni projekt Warnera već je nekoliko puta mijenjao ekipu i termin izlaska, ali stvari su postale nešto konkretnije i film bi se u domaćim kinima trebao pojaviti krajem jeseni (Američka premijera trenutno je 18.lipnja).

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više