"To sam ja" pred tužbom

NIZOZEMSKA tvrtka Endemol, zbog zaštite vlasničkih i autorskih prava već nekoliko mjeseci proučava show "To sam ja" kako bi pronašli elemente koji bi omogućili tužbu utvrde li da je jugonostalgični show preuzeo recept Big Brothera.

Naime, reality show “To sam ja” po koncepciji je vrlo sličan Big Brotheru, no ima određenih odstupanja od originala. Ukućani nisu ograničeni samo na život u kući, u kući im dolaze voditelji i i gosti, a i oni izlaze iz kuće u shopping, na koncerte i slično.

Wim Aoen, jedan od glavnih pravnika tvrtke Endemol, rekao je za tjednik Globus kako je dokumentaciju o reality showu “To sam ja” zasad površno proučio, te smatra kako se radi o programu koji je vrlo sličan Big Brotheru.

Endemol je već tužio Brazilce, Izraelce i Francuze zbog plagiranja showa, a prava na prikazivanje prodali su u 20-ak svjetskih zemalja gdje je show doživio veliki uspjeh.

“Tu se ne radi o postotku sličnosti, pa da se može reći – ovaj reality show se 40-50 posto poklapa s našim, te je utuživ. Potrebno je napraviti vrlo precizne analize na kojima radi cijeli tim ljudi koja onda odlučuju što se i kako može poduzeti. Tako da ta pravna akcija zapravo ovisi o nizu elemenata, koji se vrlo pažljivo ispituju. Ipak, već smo se na to navikli, a naši pravnici vrlo su uspješni u zaštiti projekata od kopiranja” - komentirao je za Globus Aoen.

U reality showu "To sam ja", koji je počeo 22 studenog, sudjeluje 12 kandidata iz zemalja bivše Jugoslavije, a Hrvatsku predstavljaju Zadrani Edis i Josipa. 12 kandidata živjet će 90 dana u elitnoj gradskoj četvrti u Skopju, no, za razliku od kandidata Big Brothera, ukućani showa "To sam ja" imaju doticaja s vanjskim svijetom.

Osim toga kandidati su puno otvoreniji, pa je tako već nakon nekoliko tjedana u kući zabilježen i prvi seks između Slovenca i Srpkinje, a ukućani otvoreno pričaju o pornićima i masturbiranju, ali i o nacionalnim predrasudama.

Jugonostalgični Big Brother mogu pratiti i hrvatski gledatelji na lokalnim televizijskim postajama u Rijeci, Puli, Čakovcu, Osijeku i Splitu, te na svim lokalnim televizijskim postajama umreženim u CCN.

Pročitajte više