Top 10 najukusnijih hrvatskih jela koja morate probati

Hrvatska kuhinja je prava riznica okusa i mirisa, odraz bogate povijesti i kulturnog nasljeđa. Od sjevernih planina do sunčane obale, ovo je top 10 hrvatskih jela koja svatko mora probati.

Pašticada

Ovo dalmatinsko jelo, sporo kuhano goveđe meso u bogatom umaku, prava je poslastica. Poslužuje se s gnocchima ili domaćim njokima, a priprema je umjetnost za sebe.

Crni rižot

Ovaj jadranski specijalitet oduševljava svojim intenzivnim okusom i crnom bojom. Rižoto s crnilom sipa i morskim plodovima nešto je što svaki ljubitelj morske hrane mora isprobati.

Istarski fuži s tartufima

Istra je poznata po svojim tartufima, a fuži s tartufima su prava delicija. Jednostavno, ali snažno jelo koje ističe puninu okusa tartufa.

Štrukli

Ovo tradicionalno zagorsko jelo može se poslužiti slatko ili slano. Tijesto punjeno sirom i vrhnjem, pečeno ili kuhano, prava je gastronomska poslastica.

Brudet

Riblji gulaš, poznat duž cijele obale, varira od regije do regije. Bogat okus ribe, rajčica i mediteranskih začina čini brudet neodoljivim.

Sarma

Kiseli kupus punjen mješavinom mesa i riže, sarma je klasično zimsko jelo. Poslužuje se s pire krumpirom ili samostalno.

Pršut i paški sir

Nije jelo u klasičnom smislu, ali kombinacija dalmatinskog pršuta i paškog sira je nešto što morate probati. Jednostavno, ali nezaboravno.

Peka

Jelo pripremano pod pekom, metalnim poklopcem pokrivenim žarom, tradicija je duž cijele obale. Bilo da je riječ o mesu, ribi ili povrću, peka daje jedinstven okus.

Gregada

Jednostavno jelo s otoka Hvara, gregada je vrsta riblje juhe s krumpirom i raznim vrstama ribe, kuhana na laganoj vatri. Svježina ribe čini ovaj obrok posebnim.

Rožata

Završimo slatko s rožatom, dalmatinskom verzijom crème brûlée. Kremasta i bogata, idealna je za kraj svakog obroka.

Ova jela su samo dio bogatstva hrvatske kuhinje, koja svakog gurmana vodi na putovanje kroz raznolike okuse i mirise. Od kontinentalne do mediteranske, svaka regija nudi nešto posebno, stvarajući nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Pročitajte više