Top 5 najdegutantnijih Porina 2024.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovo sinoć je bilo od tolike važnosti za hrvatsku glazbu da sam večer radije proveo gledajući kako moja nećakinja pod stolom u sobi glumi da radi u Zari i govori "kartica ili gotovina?" i hvali izbor majice.

Već znamo da je Porin irelevantan, ali zadnjih 5-6 godina to je stvarno počelo sličiti na nekakvu inkluzivnu dječju igru u kojoj svi organizatori moraju nešto dobiti pa se smišlja beskrajan niz kategorija dok baš svi uključeni ne odu kući s osmijehom na tantijemskim licima.

Najgore od najgoreg:

5. Najbolja izvedba grupe s vokalom - Goran Bare & Majke - Budi ponosan (Dom sportova 2022 live album) 

"Najbolja izvedba grupe s vokalom". Što to znači?

Pa da se pobjeda odnese na temelju koncertnog albuma na kojem se sviraju hitovi iz 90-ih. Na stranu što Goran Bare definitivno nije na svom vokalnom vrhuncu, zašto onda postoji nagrada za najbolji koncertni album i zašto ovo nije pobijedilo u toj kategoriji? Toliko pitanja imam, a postavim li ijedan od njih, srozat ću se na razinu rasprave o nelogičnim glupostima, a tu naši tantijemaši imaju predug staž da bi izgubili.

Ostali nominirani: Jelusick i Parni valjak. Zvuči kao solidna izlika za pobjedu Majki, ali zapravo samo baca još ružnije svjetlo na nestručnost žirija.

4. Najbolji album alternativne glazbe - Let 3 - ŠČ (Extended) 

Let 3 osvajaju sve što se osvojiti može i muzu europski prepoznatu MAMU ŠČ! do iznemoglosti, što je sasvim u redu ako izuzmemo neke detalje kojima bi se institucije trebale ozbiljnije pozabaviti.

Ono što Porin zaista spušta na razinu izložbe rasnih pataka (sigurno negdje postoji) je činjenica da je Let 3 morao pokupiti sve, pa i nagradu za nekakav isforsirani album u kojem razni izvođači rade covere Let 3 pjesama. To ima savršenog smisla u pogledu dizanja interesa za vrhunce njihovog opusa iz vremena kad su bili i dobri i relevantni, ali kategorija se zove NAJBOLJI ALBUM ALTERNATIVNE GLAZBE?! Je li ovo zaista najbolje što imamo? Ozbiljno? Coveri starih pjesama Leta 3 su najbolji album alternativne hrvatske glazbe u 2023. godini?

Drugi nominirani su Gretta (njihov zadnji singl ima 848 pregleda, 25 lajkova i 6 komentara - ne tjerajte me da vadim Spotify statistiku jer se ne želim rugati momcima) i Nina Romić koja je jedina od nominiranih rekla što misli o Porinu u nedavnom intervjuu za Budidobro.com: "Dok me ovo iznimno veseli, osjećam potrebu javno izraziti svoje razočaranje cjelokupnim sustavom nominiranja glazbenih izdanja za našu najcjenjeniju diskografsku nagradu. Željela bih vidjeti jednakost svih izvođača na početku odabira te da se među nominiranima pojave mnoga nova lica. Nadam se da će doći do promjena nabolje i da ćemo imati osjećaj da Porin nije rezerviran samo za određeni krug već odavno etabliranih glazbenika."

Mogla je biti i puno oštrija, ali razumijem PR pacifizam, pogotovo jer je uništila svaku šansu za Porina ovom izjavom. Bravo!

3. Najbolji album pop glazbe - Matija Cvek (Vile se ovdje igraju) 

Teški komercijalni flop pobijedio je u konkurenciji komercijalno potpuno irelevantnih albuma. Cvek je, nećete vjerovati, rado emitiran na radiostanicama, ali stvarna slušanost pokazuje jednu drugu sliku.

>> Top 10 najemitiranijih vs. stvarna slušanost

Kupovina pregleda, sramotno posthumno šlepanje na Olivera Dragojevića, loša statistika slušanosti s obzirom na to da je u pitanju najistaknutiji tantijemski projekt hrvatske glazbene industrije u zadnjih 10 godina… Ta-da! Najbolji album pop glazbe koji Hrvatska može ponuditi u 365 dana!

2. Najbolji album zabavne glazbe - Swingers - Zapleši twist / cijela kategorija Najbolji album etno glazbe

"Zabavna glazba" je najbolji pleonazam u povijesti kategorizacije "žanrova" (to također ne postoji, ali vjerojatno niste spremni na još jedan Djed Mraz šok). Još zabavnija je nominacija Swingersa za tu nagradu, i to albumom Zapleši twist. Budući da nemate pojma koje su pjesme na ovom albumu, a vjerojatno ni tko su ovi, ohrabrujem vas da bacite oko na YouTube brojke i otkrijete kolika je psihodelija ova kategorija. Drugi nominirani su Gazde i Vladimir Kočiš Zec, ako vam to išta znači.

Drugo mjesto Swingersi dijele s kategorijom Najbolji album etno glazbe. Tu su pobijedili Cinkuši, ali nije važan pobjednik nego suluda činjenica da su dva od ukupno tri nominirana upravo - Cinkuši! Nestručni žiri, je li sve ok? Posljedice korone? Bračne turbulencije? Hoćete da vam malo vode donesem?

Producent godine - NIJE LOCKROOM

Apsolutno najveći skandal na ovogodišnjem Porinu nominacije su za producenta godine. Tu su Ivan Pešut (Nika Turković - 11, Matija Cvek - Vile se ovdje igraju, Mia Dimšić - Monologue, Mia Dimšić - Stranac kojeg znam (singl)), zatim Ivan Popeskić (albumi Pianissimo Marka Tolje i Između nas Matea Pilata te singlovi Nismo znali bolje (Marko Tolja), Bum Bum (Antonela Doko) i Pogled (Tina Vukov), a pobjednik je…

Goran Martinac - producent albuma Noćni taxi Boba Kneževića (???) i Role Filmova The Splittersa (????????). Poslušajte pjesmu iznad i napišite u komentaru postoji li mogućnost da je ovo nagrađeno kao pohvala producentu što je uspio učiniti vokal frontmena Splittersa podnošljivim. Ja nemam drugo objašnjenje.

Šalim se, znate da imam. Ali glavni podbačaj nisu napravili ovi jadni producenti - bar ne nominacijom, budući da su sva ova djela stravični podbačaji i sonički i komercijalno.

Glavni podbačaj je što se nestručni žiri ovog rugla od nagrade koja se hvali da je "potvrda struke" drznuo izostaviti očiglednog producenta godine - Mihovila Šoštarića Lockrooma.

Ako mislite da nije skandal to što su ovi producenti nominirani umjesto osobe koja doslovno nosi hrvatsku glazbu na leđima kad je u pitanju stvarna slušanost i koja je svoj portfolio (iako pokazuje znakove kreativnog zamora i ponavljanja ovih par mjeseci) diverzificirala na pop izvedenice svih stilskih smjerova u kojima ordinira - od housea preko r’n’b-a pa sve do kompetentno odrađenog ragea, onda ste ili protivnik progresa ili protivnik stvarnosti. U oba slučaja vas žalim. I sve što radi, zaista radi pažljivo i progresivno te je uvijek (osim u par Hiljsonovih vrhunaca i nekoliko trenutaka u kojima Grše zablista) glavna zvijezda pjesme na kojoj se pojavljuje.

Naravno da je još veći problem to što Lockroom baš i nema konkurenciju, ali da netko dobije nagradu za albume Boba Kneževića i The Splittersa umjesto njega?!

Čista sramota koja je zaslužila odbijanje ovako deplasirane nagrade koja uživa reputaciju samo u tantijemskim krugovima. O tome što su Lockroomovi kolege došli na ovu nagradu i što ova kategorija nije glavna tema glazbenih krugova još od objave bolje da ne kažem ništa, možete se svi sramiti što šutite ne bi li dobili teško zarađene mrvice sa stola.

I to je Porin! Nekad davno bio je priznanje struke.

Sad je samo međusobno tapšanje po podobnim leđima.

Čestitamo svima!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više