Topolino će dolaziti iz Kragujevca

POTPISIVANJEM ugovora o zajedničkom ulaganju Fiata i države Srbije u Zastavu, koje je dogovoreno za 29. rujan, Fiat će preuzeti tvornicu i upravo iz nje lansirati novi mikro-automobil, svojevrsnog nasljednika legendarnog Topolina, javlja Danas.

Prema tom ugovoru u Zastavinoj tvornici (i novim proizvodnim kapacitetima) proizvodit će se dva modela, jedan iz tzv. A segmenta, a drugi iz B segmenta. Neimenovani izvor blizak menadžmentu Fiata za Danas je izjavio kako se Fiat za Zastavu odlučio i zbog višegodišnjeg iskustva srpske tvornice u izradi malih automobila.

Fiat u Zastavu dolazi zajedno s Ivecom, a nakon ulaganja od gotovo milijardu eura novi proizvodni kapaciteti će u suradnji s brojnim domaćim kooperantima ostvarivati godišnju nakladu od oko 300.000 automobila.

S objavom ove vijesti poklopila se objava još jednog rendera Topolina (naslovna slika), koji će se u kragujevačkim pogonima početi proizvoditi tijekom 2010. godine. Radi se o o novom ulaznom modelu Fiata duljine manje od tri metra, kojeg će pokretati dvocilindrični benzinski motor dostupan u dvije izvedbe, atmosferskoj sa 65 i turbinskoj s oko 90 KS.

Uštede će ići vrlo daleko, kako u izboru materijala, tako i u primjeni sustava koji će osigurati niske troškove vlasništva. Jedan takav je Multiair sustav varijabilnog upravljanja ventilima koji će reducirati potrošnju goriva i emisiju štetnih plinova.

Kad stigne u prodaju kroz nešto više od godinu dana, Fiat Topilino će nakon Citroenovog 2CV biti prvi model s dvocilindarskim motorom na europskom tržištu. Očekuje se cijena od oko 6.500 eura.

Pročitajte više