Povratak Topolina

NAKON izvanrednog uspjeha reinkarnirane 500-ice, Fiat kreće u razvoj još jednog modela. Manji brat Fiata najvjerojatnije će zadržati ime prethodnika na kojeg se poziva, pa ćemo tako nakon "bube", Fiata 500 i Minija u društvu odabranih imati i Topolino.

Fiatov mališan na tržištu će snage odmjeriti s minijima novog doba, Toyotom iQ i Volkswagenom Up, a zahvaljujući minimalnim mjerama i sa Smartom Fortwo. Prema posljednjim informacijama, proizvodit će se u našem susjedstvu, kragujevačkim pogonima Zastave.

Reinkarnirani klasik kraći je od tri metra, a stilski se oslanja na postojeću gamu Fiata nudeći i poneku novu smjernicu razvoja. Visok stupanj funkcionalnosti malenog Topolina naglašen je "3+1" sustavom sjedenja premijerno predstavljenim na studiji Trepiuno iz 2004. godine, a koja dopušta izbor između četvrtog sjedala i prtljažnog prostora.

U cilju maksimiziranja putničkog prostora pogon će biti na stražnje kotače, dok će motor biti smješten ispod podnice. Govoreći o potonjem valja reći i kako će najvjerojatnije izbor pogonskog stroja pasti na novi dvocilindrični motor obujma 900 ccm, premijerno predstavljen prošle godine na konceptnoj Pandi Aria.

Isti motor će se krajem godine pojaviti na modelu 500, ali će osim osnovne (atmosferske) izvedbe sa 65 KS biti ponuđen i u turbo varijanti snažnoj 105 KS. Tehnološke najave završavaju mjenjačem tipa VW-ovog DSG-a, te stop&start sustava za štednju goriva u gradskoj vožnji.

I za kraj recimo kako Fiat još uvijek nije potvrdio termin lansiranja modela. Pretpostavlja se kako bi Topolino u salone trebao stići 2010. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara