Tri puta je izbjegao smrt: Holivudska legenda čije je filmove Tito obožavao slavi 101. rođendan

Foto: Instagram/Wenn

LEGENDARNI Kirk Douglas danas je proslavio svoj 101. rođendan, a na Instagramu mu je čestitala glumica Catherine Zeta Jones, supruga njegova sina Michaela Douglasa.

"101 godina danas! Moj dragi Pappy na mom koljenu. Sretan rođendan mom predivnom, inspirativnom svekru punom ljubavi, Kirku. Volim te cijelim srcem", napisala je Catherine uz njihovu zajedničku fotografiju i dodala hashtag heroj.

Kirk i Catherine veoma su bliski, a nedavno su kamere snimile trenutak u kojem je Catherine poljubila svekra u usta. S hashtagom heroj, Catherine je zaista pogodila, jer njezin svekar i kroz privatni je život mnogo puta dokazao da je poput nekog od snažnih junaka koje je često igrao na velikom platnu.

Kirk Douglas rođen je 9. prosinca 1916. godine, kao Issur Danielovitch. Njegovi roditelji, Bryna i Herschel, u SAD su se doselili iz gradića Chavusyja koji je danas dio Bjelorusije. Živjeli su u židovskoj zajednici u gradiću Amsterdam, u saveznoj državi New York.

Njegova obitelj je bila veoma siromašna, živjeli su pored pruge, no u svojoj autobiografiji je napisao da je njegova majka uvijek pomagala drugima i naučila ga da "čak i prosjak mora pomoći drugom prosjaku", zbog čega je on kasnije donirao milijune dolara humanitarnim organizacijama.

Završio je fakultet i jedno vrijeme bio u ratnoj mornarici. Između 1949. i 1956. godine, čak je tri puta bio nominiran za Oscara, ali ga je uspio dobiti tek 40 godina kasnije i to za svoj iznimni doprinos filmskoj industriji.

Ženio se dva puta, prvi brak mu je bio s Dianom Dill i trajao je osam godina. S njom ima sinove Michaela i Joela. Kasnije je upoznao Anne Buydens s kojom je u braku i danas te tvrdi da je upravo ona zaslužna za njegovu dugovječnost. S njom je dobio još dva sina, od kojih je jedan, Eric, preminuo od posljedica predoziranja.

U veljači 1995. godine njegov helikopter se sudario s drugim zrakoplovom, a dvije osobe su izgubile život u toj nesreći. On se izvukao s ozljedama od kojih se uspješno oporavio. No, samo pet godina kasnije, u siječnju 1996. godine doživio je možda udar zbog kojega je izgubio mogućnost govora. Zbog toga je upao u depresiju pa čak i pokušao samoubojstvo.

I 1985. godine izbjegao je smrt i to zahvaljujući svojoj supruzi. Trebao je letjeti privatnim avionom za New York, ali se posvadio sa suprugom i odlučio ostati. Kasnije je saznao da se avion srušio i da su svi putnici poginuli.

Bio je jedan od omiljenih glumaca Josipa Broza Tita zbog čega ga je jednom prilikom uspio i upoznati.

"Predsjednik Tito je poslаo svoj privаtni аvion dа preveze moju ženu i mene do njegove vile u Ljubljаni. Proveli smo s njim punа tri sаtа, pili smo vino i pričаli. Tito je bio veliki ljubitelj filmovа, nаročito vesternа. Vidio je sve vesterne u kojimа sаm jа glumio, а nаjviše mu se dopаo 'Obrаčun kod O.K Korаlа'", napisao je u svojim memoarima.

Pročitajte više