U Austriji se rodio E.T.

MALENI gibon, rođen 23. rujna u bečkom zoološkom vrtu, postao je prava atrakcija zbog svoje neodoljive sličnosti s izvanzemaljcem E.T.-jem iz poznatog znanstveno-fantastičnog filma Stevena Spielberga. Zbog toga su novorođenče malog čovjekolikog majmuna, kako se ova vrsta još naziva, prozvali jednostavno E.T. On je drugo dijete Roberta i Sipure, dugogodišnjih stanovnika zoološkog vrta.

Giboni su porodica primata koji žive na drveću u Jugoistočnoj Aziji. Nemaju rep, a najuočljiviji na njima su prednji udovi koji su znatno duži od stražnjih, što im omogućuje jedinstven način kretanja u životinjskom svijetu. Giboni žive monogamno. Parovi žive na svojem području koje brane od uljeza. Mlade životinje samovoljno napuštaju roditelje ili ih oni silom otjeraju u potragu za partnerom koja može trajati i nekoliko godina. Uglavnom se hrane lišćem i voćem, a rjeđe jedu cvijeće i kukce. Očekivani životni vijek im je 25 godina, a najstariji poznati gibon je u zatočeništvu doživio 34 godine.

Svatko ima svojeg izvanzemaljca

Spielbergov film govori o Elliottu, usamljenom dječaku koji se sprijateljuje s izvanzemaljcem, zvanim E.T., koji je spletom slučajnosti završio na Zemlji. Elliott, njegov brat i sestra, pomažu izvanzemaljcu da se vrati kući, skrivajući ga od majke, ali i vladinih organa. Koncept za film "E.T." nastao je kad je Spielberg stvorio svog izmišljenog prijatelja nakon razvoda svojih roditelja.

Pročitajte više