U posljednjoj epizodi "Igre prijestolja" očekujemo odgovore na ova pitanja

Foto: Press

AKO STE fan serije, vrlo ste vjerojatno naišli na gomilu statusa svojih prijatelja i poznanika koji su zaključili da nešto ozbiljno ne štima s posljednjom sezonom hit-serije "Igra prijestolja".

Uglavnom se radi o primjedbama na račun razvoja likova (nakon što se serija odvojila od knjiga), ne držanja onoga što su stvorili u prethodnim sezonama i pokušaja da puno toga naguraju u samo šest epizoda. No to je tek dio primjedbi, a isto se događa i diljem svijeta pa su fanovi započeli i peticiju da HBO "zaposli sposobne scenariste" kako bi ponovno napisali posljednju sezonu.

Naravno, sve su to klasična online pretjerivanja, a teško da bi bilo tko uspio zadovoljiti sve prohtjeve zagriženih fanova koji bi vjerojatno trebali biti svjesni da umotvorina Georgea R.R. Martina bez autorskog inputa istog tog Georgea R.R. Martina jednostavno ne može i neće biti ista stvar. Scenaristi su izabrali put i na nama je da se prepustimo i vidimo kamo će nas odvesti. Sviđalo nam se to ili ne. 

Ono što svi čekamo su odgovori na neka ključna pitanja, a ovo je idealna prilika da se prisjetimo svega bitnog i provjerimo što je još ostalo "u zraku". 

I da, ako još niste uhvatili korak, nije nam jasno zašto ste uopće kliknuli na ovaj tekst jer znate da slijede spoileri. 

1. Što će biti s Jonom i Daenerys?

Iako je mnoge iznenadilo pretvaranje Daenerys u negativku, činjenica je da je to nešto što se očekivalo od samog početka i mnogo je toga ukazivalo na ovaj obrat. U petoj epizodi Daenerys je izdala Jona i učinila suprotno od onoga što mu je obećala te je ubila na stotine nedužnih civila. 

Teško je zamisliti da će Jon nakon ovog biti u stanju oprostiti ili izgladiti odnos, ali hoće li upravo on biti čovjek koji će nepredvidivoj vladarici stati na kraj ili će ta čast pripasti nekom drugom? 

2. Tko je Obećani princ?

Melisandre je kroz gotovo čitavu seriju pričala o Obećanom princu, a fanovi i likovi imali su bezbroj teorija i mnoge od njih pale su u vodu. Je li to Jon, Daenerys ili čak Arya Stark? Tko je osoba čija je sudbina spasiti svijet od nadolazeće tame? Misiju znamo, ali tko je osoba, taj dio još uvijek ne znamo. 

3. Hoće li Arya ispuniti proročanstvo?

Nakon što je Arya skončala život Noćnog kralja, bilo je više nego jasno da se proročanstvo Melisandre o "smeđim, plavim i zelenim očima" ostvaruje. To znači da su ostale samo zelene oči. 

Mnogi su mislili da će to biti Cersei, ali ona je poginula u kaosu koji je Daenerys izazvala. Ostaje još samo Daenerys koja ima plavkasto-zelene oči. Hoće li stvarno biti tako, vidjet ćemo u posljednjoj epizodi. 

4. Što se dogodilo s Yarom Greyjoy?

Yara je bila ključna za Daenerys i njezinu borbu za tron, a Theon Greyjoy objasnio je da se njegova sestra otputila na Željezno otočje koje namjerava osvojiti za Daenerys. Nakon smrti njezina ujaka Eurona Yara nema potrebu vratiti se, ali voljeli bismo vidjeti što se dogodilo s njom. 

5. Hoće li se vratiti likovi iz prijašnjih sezona

Fanovi spekuliraju o tome tko će se od likova iz prijašnjih sezona vratiti. Primjerice, tu je Daario Naharis, bivši Daenerysin ljubavnik kojeg nismo vidjeli od šeste sezone, a fanovi pretpostavljaju da bi se mogao vratiti i Jaqen H'ghar. Svi preživjeli likovi imaju nekog bitnog u prošlosti, a hoće li se vratiti i, još bitnije, ima li uopće vremena za to - vidjet ćemo. 

6. Zašto je Melisandre oživjela Jona Snowa?

Postoji razlog zašto je Melisandre vratila Jona Snowa iz mrtvih. Ona je vjerovala da je upravo on Obećani princ, a ostaje nam još samo jedna epizoda da doznamo taj razlog. 

7. Koja je uopće funkcija Noćnog kralja?

Jedna od stvari koju mnogi zamjeraju scenaristima je činjenica da je Noćni kralj, nakon sveg tog nabrijavanja, na kraju ispao običan bezveznjak kojeg je Arya sredila na prilično običan način. On i njegova vojska zombija trebali su biti najveća prijetnja u povijesti Westerosa, ali čak su se i neprijatelji ujedinili da ga pobjede. No nakon što ga je Arya izbola, nitko nije spomenuo ni njega ni povezanost s Branom Starkom. Hoće li se scenaristi potruditi i dati nam završetak dostojan "najveće prijetnje"? 

8. Što Bran smjera?

Funkcija Brana Starka u ovoj je fazi prilično nejasna. Osim što je bio mamac za Noćnog kralja, vrlo malo znamo o njemu i njegovim namjerama. 

Ako je u stanju predvidjeti budućnost, zašto druge nije upozorio na ono što će Daenerys učiniti i tako spasio tisuće nevinih civila? Je li uopće znao za to? Ako je znao, je li imao dovoljno dobar razlog da se ne upliće? 

Znamo da će biti bitan u posljednjoj epizodi, ali bilo bi dobro da napokon učini nešto konkretno. 

9. Što će biti s Tyrionom?

Tyrion je već dva puta tijekom serije optužen za ubojstvo i pokušaj ubojstva i svaki put se izvukao. Ovog puta na drugoj strani ima Daenerys koja mu je obećala da će ga ubiti ako je još jednom izda (i mislila je ozbiljno). On je to učinio, a jedino je pitanje zna li Daenerys za ovu izdaju. 

Kako će se izvući? Hoće li stati na stranu Jona Snowa? 

10. Tko će završiti na Željeznom tronu?

Ovo je najveće pitanje i na njega ćemo definitivno dobiti odgovor. U ovom trenutku Jon Snow je jedini logičan izbor jer ne samo da je najbolji izbor već je i legitimni nasljednik. No on to ne želi. Hoće li svoje osjećaje zanemariti zbog veće koristi ili će titulu prepustiti nekom drugom?

Pročitajte više