U Rovinju proglašeni najbolji fotografi 2007. godine

U SKLOPU Photodaysa koji se od 6. do 8. lipnja održao u Rovinju dodijeljene su nagrade za najbolju fotografiju i najbolje fotografe 2007. godine. Siniša Gulić, Roberto Spudić, Ratko Mavar, Jelena Popić, Damir Prodan, Marko Beslać, Patrik Maček te autorski dvojac Romano Decker i Dejan Kutić, 7.lipnja u Rovinju su proglašeni najboljim fotografima 2007. godine. Tijekom svečanosti proglašenja pobjednika, kojoj je nazočilo dvjesto pedeset uzvanika, a koju je vodila Nikolina Pišek, najboljima su uručene brojne nagrade i priznanja organizatora. Svaki od njih odnio je pobjedu u jednoj od osam službenih kategorija najvećeg nacionalnog natječaja za najbolje fotografije Photodays 2008.

Na natječaj, koji je raspisan u veljači ove godine, pristiglo je preko pet tisuća fotografija, a u svibnju je stručni žiri odabrao pet finalista u svakoj kategoriji. Ovogodišnja završna manifestacija Photodays 2008., tijekom koje su proglašeni pobjednici, trajala je puna dva dana, 6. i 7. lipnja u Rovinju. Tijekom cijelog prvog dana u hotelu Park održavao se cjelodnevni program predavanja o važnim temama za hrvatsku fotografiju. Tako su na okruglom stolu koji se bavio temom autorskih prava otvorena brojna pitanja, a dvosatni razgovor sveo se na zaključak kako postoji potreba za udruženjem svih hrvatskih fotografa koje će na neki način brinuti o rješavanju nepravilnosti.

Seminari, predavanja, atraktivni modeli i prekrasni kadrovi


Na prvim Photodaysima, koji se održavaju pod generalnim pokroviteljstvom Maistre i uz podršku Ministarstva kulture RH, svoja predavanja održali su i Damir Hoyka, koji je nazočnima prezentirao projekt Fotosofija, te Claude Benassai, glavni konzultant talijanske tvrtke Art Investor za tržište umjetnina i art fondacija. Benessai je s temom "Fotografija kao forma prihvatljive investicije zahvaljujući rastućem trendu s pozicije Europskih kolekcionara" istaknuo da je posljednjih godina interes i ulaganja investitora, kolekcionara u fotografiju naraslo za čak 40 posto.

Tijekom drugog dana manifestacije organiziran je obilazak foto ruta, foto destinacija za sve fotografe i novinare. U centru grada Rovinja, u staroj gradskoj jezgri na jednoj su strani bili postavljeni oldtimeri, a uz njih pozirale su poznate manekenke: Vedrana Linardić, Ivana Ergić, Jelena Orešković i Petra Maroja, te pjevačica Žanamari Lalić. Atraktivne djevojke bile su odjevene u neobične kreacije jedne od najpoznatijih hrvatskih modnih kuća MAK, Nede Maljanić Kunić, koje je ove godine pripremio Teo Perić i sve je podsjećalo na davne šezdesete. Svečanost proglašenja pobjednika održana je tijekom subotnje večeri u prekrasnom ambijentu hotela Katarina, na otoku Sv. Katarina. S obzirom na golemi interes fotografa, najšire javnosti i medija, može se slobodno reći da je Rovinj tijekom subotnjeg dana bio "najslikaniji" grad u Europi.

M.A.

Pročitajte više