U Rusiji čuvarima "pred nosom" ukraden meteorit težak tri tone

RUSKA policija tijekom cijelog dana pretražuje sjevernosibirski grad Krasnojarsk, u potrazi za tri tone teškim meteoritom koji je nestao čuvarima "ispred nosa", prenosi AFP.

Golemi meteorit je ukraden iz dvorišta Tunguska Space Event zaklade, čiji je direktor izjavio da je ukradeni meteorit nastao davne 1908. godine u velikoj eksploziji u Sibiru.

"Izgleda da je meteorit nestao u lipnju, kada je zaklada iseljavala iz svojih starih prostorija", rekao je glasnogovornik tamošnje policije. "Naši kolege pokušavaju utvrditi što je zapravo nestalo, gdje se meteorit nalazi i zašto je njegov nestanak tek sada prijavljen policiji", dodao je.

Direktor zaklade Jurij Lavbin je tri tone težak meteorit donio u Krasnojarsk nakon ekspedicije na lokaciju zvanu "Tunguska", 2004. godine. Riječ je zapravo o misterioznoj eksploziji koja se 1908. godine dogodila u srednjem sloju atmosfere nad Sibirom. Eksplozija je bila oko tisuću puta jača od eksplozije koju je izazvala nuklearna bomba prilikom pada na Hirošimu 1945. godine.

Lavbin je nakon ekspedicije tvrdio i kako je na toj lokaciji pronašao ostatke svemirskog broda koji je pripadao vanzemaljcima.

Znanstvenici se ni dan danas nisu složili oko uzroka eksplozije koja je "izbrisala s lica Zemlje" više od 2.000 kilometara kvadratnih sibirskog šumskog područja.

I.M.

Pročitajte više