U Zagrebu biraju najboljeg barmena regije. Nagrada je 10.000 eura

Foto: Shutterstock

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s: Coca-Cola HBC Adria

BARMENI iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine uskoro imaju priliku pokazati svoja znanja na jedinstvenom regionalnom natjecanju barmena u Hrvatskoj koje će se održati u Zagrebu u sklopu konferencije Raise the Bar.

Osma je ovo konferencija Coca-Cole HBC Adria u sklopu projekta Raise the Bar, čiji je cilj umrežiti profesionalce iz sektora ugostiteljstva te stvoriti priliku da mladi barmeni pokažu i usavrše svoje znanje. Ovogodišnja konferencija istražuje trendove u razvoju poslovanja ugostitelja, ali i kako dospjeti na najuglednije liste u industriji kao što su Michelin i The World’s 50 Best Bars. Konferencija se održava 19. i 20. ožujka u Laubi, kući za ljude i umjetnost. 

Bit će to prvi put da je konferencija projekta Raise the Bar raspoređena u dva dana. Tijekom prvog dana konferencije koji će obilježiti natjecanje barmena, ulaz je besplatan za posjetitelje, dok se 20. ožujka, kada na red dolazi superfinale natjecanja, u koje prolaze samo dva najbolja natjecatelja, ulaz naplaćuje. 

Ulaznice za ovu manifestaciju moguće je kupiti putem sustava Entrio, a sva sredstva od prodaje su namijenjena stipendiranju perspektivnih mladih kuhara i slastičara u sklopu Stipendije Raise the Bar.

Izazovi u sklopu barmenskog natjecanja osmišljeni su kako bi barmeni pokazali znanja i vještine koji su ključni za njihovu profesiju. Od timskog rada, kreativnosti, izrade koktela, blind tastinga pa sve do prezentacijskih vještina. Nagrada za pobjednika/icu natjecanja je, uz titulu najboljeg barmena u regiji, 10.000 eura te putovanje u Rim na prestižni Roma Bar Show 2024.

Foto: Raise the Bar 
Alex Kratena nagrađivani je češki barmen i član žirija Raise the Bar Competitiona

Natjecatelje će ocjenjivati stručni žiri, a članove čine četiri prestižna i nagrađivana barmena. To su Alex Kratena, nagrađivani češki barmen koji je sa svojim timom četiri puta zaslužio priznanje World's best Bar, ali i nagradu Best International Bartender, Dominik Bečvardi, glavni predavač Akademije Raise the Bar te suvlasnik zagrebačkoga bara Peaches&Cream, Mišel Posavac, član globalnoga tima tvrtke Monin na poziciji Advocacy Brand Managera te Anteo Ivanišević, suvlasnik i osnivač Bar Sisteme, splitskoga craft koktel bara.  

"Ovo je jedinstvena prilika da se mlade snage povežu sa svjetskim stručnjacima"

Na pitanje zašto je ovo natjecanje značajno, odgovorio je Kruno Rozić, voditelj Akademije Raise the Bar.

“Raise the Bar Competition jedinstveno je natjecanje barmena u regiji, ne samo zbog ozbiljnosti samoga koncepta već i zato što natjecanje u nekoliko različitih izazova detaljno testira znanja i vještine poput timskoga rada, snalaženja u kratkome vremenskom roku, blind tastinga te prezentacijskih vještina", istaknuo je Rozić. 

Ovo su, kaže, vještine koje su ključne za svakoga tko želi izgraditi karijeru u području miksologije i postati vrhunski barmen.

''Raise the Bar Competition jedinstvena je prilika natjecateljima da se povežu s vodećim domaćim i svjetskim stručnjacima te steknu uvid u prakse uglednih svjetskih i domaćih barova'', zaključio je Kruno Rozić. 

Foto: Shutterstock

Platforma Raise the Bar od velikog je značaja

Program je počeo još 2019. godine, a Raise the Bar strateška je platforma Coca-Cole HBC Adria, koja djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Krajnji cilj je omogućiti usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika sa stvarnim potrebama poslodavaca.

Uz Alexa Kratenu, s posjetiteljima konferencije Raise the Bar svoja iskustva i savjete podijelit će ugledni predstavnici svjetske restoranske scene Paul Ivić, Valerio Serino i Lucia De Luca.

Ivić je glavni chef te izvršni direktor fine dining vegetarijanskog restorana TIAN, prvog i trenutno jedinog u Austriji te jednog od ukupno četiri vegetarijanska restorana na svijetu koji ima Michelinovu zvjezdicu, a uz to i četiri toke uglednog gastronomskog vodiča Gault&Millau. TIAN je specifičan po tome što se cijela filozofija restorana bazira na održivom poslovanju i svježim namirnicama te vegansko-vegetarijanskim kombinacijama jela.

Foto: Raise the Bar 
Paul Ivić glavni je chef te izvršni direktor fine dining vegetarijanskog restorana TIAN

Valerio i Lucia suvlasnici su i osnivači restorana Tèrra u Kopenhagenu, a poštivanjem ekološki održive filozofije i korištenjem isključivo prirodnih namirnica, zbog održivog poslovanja, zaradili su zelenu Michelin zvjezdicu.

Foto: Alberto Blasseti 
Valerio i Lucia vlasnici su i osnivači restorana Tèrra u Kopenhagenu

Uz konferenciju, u sklopu platforme Raise the Bar postoji Akademija Raise the Bar koju je do sada završilo 68 barmena i barista, a stečeno znanje omogućilo im je rad u najboljim barovima i restoranima diljem Hrvatske. Akademija je namijenjena konobarima, barmenima i baristima s bar jednom godinom iskustva koji žele usavršiti svoje znanje.

Osim konferencije i Akademije, Raise the Bar još obuhvaća Stipendije za kuhare i slastičare te obrazovni program Raise the Bar Youth namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola, čije je drugo izdanje nedavno završilo, a program je do sada obuhvatio više od 2300 učenika diljem Hrvatske. 

Uz održavanje regionalnog natjecanja barmena, cilj osme konferencije Raise the Bar jest razmjena znanja i umrežavanje profesionalaca iz regije te uglednih stručnjaka svjetske restoranske i barske scene.

Konferencijom, Akademijom i Stipendijama, platforma Raise the Bar pruža vrijednu priliku mladim ugostiteljima, kuharima, konobarima i barmenima da svoj profesionalni put grade shodno svjetskim standardima.

Foto: Raise the Bar
Bogat program konferencije koja se održava 19. i 20. ožujka u Laubi

Sponzorirani sadržaj donose Index i Coca-Cola HBC Adria u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više