U Zagrebu ovih dana možete pogledati impresivne izložbe, evo o čemu se radi

Foto: Juraj Vuglač

NEMA tko nije čuo za velikana hrvatske moderne umjetnosti Edu Murtića, a povodom obilježavanja njegove stogodišnjice rođenja imate priliku i osobno vidjeti svu raznolikost njegova stvaralaštva. Projektom Murtić 100 odaje se priznanje tom poznatom umjetniku, a sam projekt uključuje i izložbe koje će malo koga ostaviti ravnodušnim. No krenimo redom.

"Vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma"

Edo Murtić hrvatski je umjetnik koji je stekao svjetsko priznanje, a njegova se djela nalaze u poznatim muzejima i galerijama u svijetu.

Murtić je prvu izložbu imao u Zagrebu 1935. i potom još oko 150 samostalnih izložbi te je sudjelovao na oko 300 skupnih, među kojima su gotovo sve najznačajnije svjetske izložbe: Bijenala u Sao Paolu i Veneciji, Documenta u Kasselu. Zanimljivo je i spomenuti da su upravo njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvima samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Osim slikarstva, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike.

Kustos Branko Franceshi pripremio je izložbu Murtić 100 koja će obuhvatiti više od 100 ikoničkih radova velikog Ede Murtića, a za njega kaže da je on "umjetnik koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma te je svojim opusom postao najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji".

Foto: Juraj Vuglač

Izložbe koje ne želite propustiti

Projekt uključuje spomenutu izložbu Murtić 100 kustosa Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Pogledati je možete u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) u Zagrebu od 25. svibnja do 18. srpnja 2021. Ta multimedijalna izložba odaje priznanje Edi Murtiću kao vodećoj ličnosti regionalnog visokog modernizma.

Radovi su predstavljeni kroz tri galerije, a cijelom se izložbom nastoji dočarati raznolikost Murtićeva stvaralaštva. Tako u Galeriji Bačva možete pogledati radove u kojima se naglašava dinamični kolorizam, što i je temeljna odrednica Murtićeva stvaralaštva. u Galeriji PM nalaze se aktivistički ciklusi koji su posvećeni antiratnoj tematici, dok se u Galeriji Prsten predstavljaju ostali Murtićevi ciklusi, izvedeni u drugim likovnim disciplinama. Više detalja o toj izložbi možete pronaći ovdje.

Na radost posjetitelja izložbu prate i likovne radionice za četiri dobne skupine: 5-8 godina, 10-15 godina, 15+ godina i 55+ godina.

Više fotografija s otvorenja pogledajte u nastavku. 

Foto: Juraj Vuglač

Projekt Murtić 100 uključuje i izložbu Nova apstrakcija koja prikazuje posljednje godine stvaralaštva Ede Murtića, a prati je i glazbeni program u režiji skladatelja i multiinstrumentalista Maka Murtića, koji je ujedno i unuk Ede Murtića. Program će na radost mnogih obuhvatiti deset glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te glazbene goste Darka Rundeka i Damira Urbana. I ta izložba uključuje likovne radionice, a pogledati je možete do 10. lipnja u Laubi. 

Gesta i sloboda

Simpozij naziva Gesta i sloboda također će obilježiti stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića, ali i 60. godišnjicu izložbe Suvremena umjetnost iz SAD-a koja se održala u Modernoj galeriji u Zagrebu 1961. Kustos te izložbe bio je Harvard Arnason, a upravo su na njoj izložena djela 33 najistaknutija predstavnika američkog apstraktnog ekspresionizma.

Edo Murtić se nakon povratka iz SAD-a, gdje je 1953. upoznao Pollocka, nastavio baviti gestualnom apstrakcijom i postao je najutjecajniji i najslavniji slikar druge polovice stoljeća u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Simpozij namjerava kontekstualizirati njegov opus upravo unutar te ere.

Više informacija potražite ovdje.

Reinterpretacija Ede Murtića kroz street art

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba realizira i projekt Murali Murtić, u sklopu popratnog programa projekta Murtić 100. Umjetnici Grgur Akrap, Fedor Fischer i Danko Friščić te 20 studenata s ALU na tri će različite lokacije u Zagrebu, kroz muralno slikarstvo, reinterpretirati Murtićevo djelovanje. Cilj projekta je razvoj umjetničkog identiteta grada Zagreba, ali i osvijestiti značaj Murtićeva stvaralaštva kod mlađih umjetnika.

Kulturnih događanja tako ne nedostaje u glavnom gradu zahvaljujući projektu Murtić 100, a cijeli projekt prate i koncerti, predavanja, stručna vodstva te radionice. Više detalja o popratnom programu pogledajte ovdje.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više