Utjecaj Madonne i Britney na odgoj djevojaka u Sloveniji

JAVNA razmjena francuskih poljubaca za vrijeme velikog odmora u nekim je slovenskim srednjim školama postala pravi modni trend među djevojkama, piše u četvrtak ljubljanski list "Dnevnik".

"Djevojke koje se međusobno ljube u usta nisu više rijetkost, a na pitanje zašto to rade javno odgovore mi da su vidjele kako to na televiziji rade Madonna i Britney Spears", kaže viša pedagoška savjetnica Fani Čeh. Riječ je o trendu jer moda definira pravila ponašanja, a djevojke u toj dobi obično imitiraju svoje uzore, kaže ona.

Jasna Magič iz društva prijatelja istospolnih udruga Legebitra ne vjeruje u takvo pojašnjenje.

"Istospolna orijentacija nije modni hir niti se ona tako može izazivati", rekla je predstavnica Legebitre, pojašnjavajući da je riječ o iskazivanju homoseksualnih tendencija koje su kod adolescenata i ranije bile prisutne u latentnom obliku.

"Mediji su samo srušili tabue, što je mladima s takvim sklonostima pomoglo, dok prije nisu imali alternative jer su živjeli u netolerantnoj sredini", kaže Jasna Magič.

Doktorica Bojana Pinter s ginekološke klinike u Ljubljani rekla je da je istraživanje prije osam godina pokazalo da je homoseksualno iskustvo jedan put imalo jedan posto polaznika srednjih škola, dok ovogodišnja anketa otkriva da je takvih šest posto, ali se ne može zaključiti je li i taj porast rezultat tolerantnijeg pristupa prema homoseksualnosti u javnosti ili otkriva latentnu zonu koja je postojala i prije.

Češće javno manifestiranje spolnog ponašanja kod djevojaka tumači se time što su one u ranoj adolescentnoj dobi dvije godine "ispred" svojih vršnjaka.

Pročitajte više