Varaždinka svojoj bivšoj školi poklonila 75.000 kuna

RTL Vijesti Screenshot

PRVA gimnazija u Varaždinu bogatija je za 75 tisuća kuna, zahvaljujući Dunji Brezjak, bivšoj učenici s mariborskom adresom koja je velikodušno donirala novac svojoj nekadašnjoj školi, javlja RTL. Riječ je o profesorici stranih jezika u mirovini koja je ovu svotu donirala kako bi se stipendirali učenici koji žele naučiti jezike, a osim Prvoj gimnaziji, istu svotu novaca donirala je i muzeju te narodnom kazalištu kako bi potpomogla njihov rad.

"Moje sjećanje na školovanje u varaždinskoj gimnaziji koja mi je dala neprocjenjiv doprinos u razlikovanju dobra i zla, između kiča i kvalitete, koje me je formiralo bilo je moj dug toj školi", izjavila je Brezjak.

Zbog njezine donacije, dodijelit će se pet stipendija po 15 tisuća kuna za tri strana jezika - dvije za engleski, dvije za slovenski i jedna za njemački jezik. Ravnateljica varaždinske Prve gimnazije Janja Banić objasnila je koji su kriteriji za dobivanje stipendije školski uspjeh, socio-ekonomski status, procjena razrednika…

"Nadamo se velikom odazivu i onda odabiru pet najboljih", dodala je.

Osim što će dobiti stipendiju, petero učenika koji se pokažu kao najbolji dobit će i posebnu nagradu za svoj trud i rad.

"Ovo je jedinstvena prilika koju smo dobili - stipendija od 15 tisuća kuna. Možemo proputovati, ali i naučiti jezik. Ovo je super prilika jer mi je majka Slovenka pa mogu poboljšati svoj slovenski", rekao je Marko Varga, učenik Prve gimnazije u Varaždinu.

Dok Marko želi usavršiti slovenski, Robert Bačni poradit će na svom znanju engleskog.

"Takva prilika se ne propušta, to treba zgrabiti iz prve, nadam se prolasku", rekao je Robert koji također pohađa varaždinsku Prvu gimnaziju.

 

Pročitajte više