Velika Gospa u Chicagu: Sjajan dan za Hrvate, loš dan za janjad

ČIKAŠKI list Chicago Sun Times u srijedu je donio zanimljivu reportažu o proslavi praznika Velike Gospe u "gradu vjetrova". List navodi kako je u utorak bilo lijepo biti Hrvat u Chicagu, na jubilarnom stotom slavlju čikaških Hrvata. "Osim ako ste janje", duhovito primjećuje list.

Hrvatska župa Sv. Jeronima je u Chicagu organizirala stoto po redu godišnje slavlje svojih župljana, pri čemu se radi o festivalu s najduljim "stažem" u Chicagu, navodi list.

Sun Times navodi kako je sedamdeset janjaca glavom platilo veliku hrvatsku feštu, kojom Hrvati diljem svijeta slave Marijino uznesenje na nebo.

U Bridgeportu, kvartu Chicaga u kojem se nalazi župa Sv. Jeronima, slavlje je počelo procesijom ulicama, koje su bile prepune starijim ljudima koji su pušili cigare te djecom s majicama u bojama hrvatske zastave.

"Ovo je veseo i radostan dan. Hrvati 15. kolovoza uvijek uzmu slobodan dan, nitko ne ide na posao." - kazao je listu pater Joe Grbeš, župnik crkve Sv. Jeronima.

Nakon procesije ulicama i mise u podne, došlo je vrijeme za ručak. Robert Sorić, jedan od kuhara na slavlju, ispekao je 2,400 ćevapa od svinjetine, a njegov je "susjed" Neno Babić u isto vrijeme na ražnju "okrenuo" čak 32 janjca.

Da cijela priča bude još bolja, Hrvatima su se u slavlju pridružili i brojni Irci, Talijani i Kinezi.

"Danas sam Hrvat, a sutra ću opet biti Irac." - vikao je jedan čovjek hodajući po ulici Princeton, dodaje list.

I.G.

Pročitajte više