Velikan talijanskog glumišta bio je tast Jamesa Bonda i Leoneova neopjevana zvijezda

Foto: Press

BILO jednom na Divljem zapadu film je koji nema jednu glavnu ulogu, nema ih ni četiri, nego pet. Kada imate poker zvijezda kakve su Henry Fonda, Charles Bronson, Jason Robards i Claudia Cardinale, onda je jasno da će se prilikom distribucije filma njih četvero naći na posteru, ali lik ambicioznog, jedva pokretnog i teškim bolestima pojedenog Mortona jednako je bitan kao i likovi spomenute četiri ikone, jednako vitalan u kompoziciji i priči koju je Sergio Leone (s drugim piscima scenarija, Dariom Argentom, Bernardom Bertoluccijem, Sergijom Donatijem) htio predstaviti na platnu i jednako je dobro odglumljen. 

Nije fer što se tiče postera, ali, nažalost, ne samo njega. I dan danas se također rijetko spominje važnost Gabrielea Ferzettija u ovom klasiku i njegova Mortona, kojega je iznio bez greške. Vjerojatno ne može doći na red jer je previše imena koja se moraju pohvaliti. A Morton je pobijedio, tj. svi Mortoni koji su došli poslije njega...

Ovaj brat po majci Laurencea Oliviera nije imao samo Bilo jednom na Divljem zapadu, imao je mnogo toga u dugoj, dugoj karijeri. Pobogu, bio je tast Jamesa Bonda. Ležeran, zabavan, rječit i karizmatičan, uz to samo 13 godina stariji od "kćeri" Diane Rigg, jedan od više desetina začina u filmu U službi njenog veličanstva i jedan od isto toliko razloga zašto je to mnogima omiljeni Bondov film i zašto ti mnogi uvijek mogu lijepo obrazložiti svoju ljubav.

Michelangelo Antonioni visoko je vrednovao Ferzettija u ranom periodu karijere. Prvo ga je uposlio u Le Amicheu, potom još bolje u L'Avventuri, gdje je blistao kao ženskaroš, a među svjetski poznatim naslovima moramo mu spomenuti i Noćnog portira s Dirkom Bogardeom i Charlotte Rampling.

Spisak redatelja s kojima je radio je impresivan, pored spomenutih tu su John Huston (Biblija, počeci...), Vincente Minnelli, Costa-Gavras, Sergio Corbucci, Terence Young, Lucio Fulci, Maximilian Schell, a spisak glumačkih partnera i partnerica još duži, među njima i "otočki on" Olivier. Vrijedno je spomena da je tumačio Giacoma Puccinija u dva navrata, sveukupno više od 150 uloga za Gabrielea na filmu i televiziji, nekoliko nagrada, status glumačke institucije barem u talijanskim krugovima, sasvim dovoljno, a zaslužio je sve to i više. 

Preminuo je 2015. godine, rođen 90 godina ranije i u tom periodu se, za razliku od mnogih kolega, bavio jedino i isključivo glumom. Grijeh bi bio da je morao i na druge načine zarađivati za kruh. Gabriele Ferzetti.

Pročitajte više