Video: Gay aktivistima na Prideu misteriozno nestala muda i kreativnost

ZNAJUĆI da će kolege iz rubrike Vijesti.net cijelog dana ažurno izvještavati o Zagreb Prideu i svim popratnim detaljima, uputili smo se u centar Zagreba u potrazi za "drugom stranom priče" - čudacima, performerima i svim tim veselim neopterećenim ljudima koji su se trebali pojaviti u povorci. Našli smo, najblaže rečeno, ništa, i to ne zato što nam je podnevno sunce opalilo u glavu - Zagreb Pride, najveće hrvatsko slavlje homoseksualaca, je odrađen. Skupili smo se, malo pjevali, malo vikali da smo svi pederi i otišli doma čak i prije špicera, koji su s druge strane ograde promatrali gay veselje.

Hrabrost na koju su organizatori proteklih dana bjesomučno pozivali, nije se na Cvjetnom trgu mogla rezati nožem - neupućeni su povorku mogli protumačiti kao novi projekt Prijatelja životinja ili nekakav mimohod glumačke družine, a tek su gay zastave upućivale da je riječ o nekakvoj borbi za ravnopravnost.

Ograđeni poput životinja, mladi homoseksualci i lezbijke su se na Cvjetnom trgu kraće vrijeme provodili uz trećerazredne bendove i lezbijski zbor Lezbor. Onda je većini naglo pao entuzijazam, pa su se lagano počeli razilaziti već oko 14.30, iako je zabava najavljena do 16 sati. Centrom Zagreba tu i tamo je preletio poneki "zračni gay poljubac" u nadi kako će bez obzira na sve prepreke "jednog dana svi biti slobodni i kao takvi moći na ulici iskazivati ljubav ne opterećujući se idejom da će im zbog toga u glavu doletjeti neki Molotovljev koktel". Prema svemu sudeći, njihove ideje zasad ostaju samo na teoriji, čak i u jednogodišnjoj gay povorci. Od same parade veći je cirkus, po svemu sudeći, sve što joj prethodi.

Tekst: Lana Vukičević, Dorijan Klarić
Foto: Kristijan Horvat, Sven Gorjanc-Fabić
Video: Tomislav Brdjanović

Pročitajte više