Video: Glumačka diva Jean Simmons umrla od raka pluća u 80. godini

BRITANSKA glumica Jean Simmons preminula je sinoć u svojem domu u Santa Monici nakon dugogodišnje borbe s rakom pluća. Lijepa Britanka svoj je prvi film snimila kao 14-godišnjakinja, a ubrzo zatim primijetili su je i najveći holivudski redatelji koji su od nje napravili zvijezdu.

"Mislila sam da je gluma samo posao. Upoznaješ velike filmske zvijezde, dobivaš pet funti dnevno, što je bilo jako lijepo s obzirom da nam je novac bio potreban. Mislila sam da ću jednog dana samo prestati, udati se i imati djecu kao moja majka", izjavila je Jean davne 1948. godine.

Nakon njezine uloge Ophelie u Hamletu, za koju je bila nominirana za Oscara za najbolju sporednu ulogu, Jean je postala zvijezda, a ponude su počele stizati sa svih strana. U vrhuncu svoje karijere, Britanka je snimala s najvećim holivudskim legendama poput Gregoryja Pecka, Paula Neumanna, Kirka Douglasa, Franka Sinatre, Marlona Branda te mnogih drugih.


Veliki uspjeh Jean Marilyn Simmons postigla je mjuziklom "Guys and Dolls" te uspješnim filmom "Spartacus" iz 1960. godine. Također, bila je nominirala za Oscara u kategoriji najbolje glumice u filmu "The Happy Ending" iz 1969. te je osvojila Emmyja za ulogu u seriji "Ptice umiru pjevajući". Osim zavidne filmske karijere, Jean je glumila u gotovo svim televizijskim serijama 80-tih i 90-tih godina.


Lijepa i skromna glumica udavala se dva put. 1950. godine sudbonosno "da" izrekla je britanskom glumcu Stewartu Grangeru s kojim se razvela deset godina kasnije. Iste godine, 1960., Jean se ponovno udala, za redatelja Richarda Brooksa s kojim je bila tek sedam godina. Obojica su bili mnogo stariji od nje zbog čega su mnogi tvrdili da traži očinsku figuru u njima.

Ipak, Jean je to demantirala i otkrila kako je njezin otac, koji je umro kada je imala 16., bio nježan muškarac dok su njezini bivši muževi bili glasni i puni prigovora. Iz oba braka Jean ima po jednu kćer - Tracy Granger i Kate Brooks.

Kasnih 70-tih, Jean se odselila na istočnu obalu gdje je živjela s mačkama i psima sve do smrti. Od raka pluća navodno je bolovala godinama, a borbu s tom bolešću izgubila je sinoć, samo deset dana prije 81. rođendana.

Pročitajte više