Video: "Kućanice" izazvale međunarodni incident

VIŠE od 30 tisuća TV gledatelja nazvalo je postaju ABC nakon što je Teri Hatcher, igrajući Susan Mayers u seriji "Kućanice" uvrijedila filipinsku medicinu. Gledatelji peticijom traže ispriku, a oglasile su se i filipinske vlasti, osuđujući izjavu koju je vidjelo "pola Amerike". Pod pritiskom kompanije Disney, koja posjeduje TV mrežu ABC, ispričali su se redom producenti, redatelji, scenaristi i glumci.

Kad je Susan Mayer, koju u seriji "Kućanice" igra Teri Hatcher, saznala da možda ulazi u menopauzu, svom je liječniku rekla: "OK, prije nego odemo korak dalje, mogu li provjeriti vaše diplome? Čisto da se uvjerim da nisu iz neke škole s Filipina". Uvrijeđeni gledatelji odmah su reagirali, no linija za pritužbe nije radila, pa je djelatnike ABC-ja sutradan ujutro dočekalo više od 30 tisuća revoltiranih poziva.

"Izjava koja omalovažava Filipine po pitanju zdravstvene njege potpuno je neutemeljena, posebice kad se u obzir uzme veliki broj Filipinaca i filipinskih Amerikanaca u američkom zdravstvu", stoji između ostalog u priopćenju gledatelja.

Sporna rečenica izazvala je pravi međunarodni incident, jer su scenu iz popularne serije prenijeli brojni filipinski mediji i izazvali zgražanje tamošnje javnosti. Oglasile su se i vlasti, oštro osuđujući predrasudu, a ABC je reagirao službenom isprikom, ističući kako su se njihovi direktori "dvoumili oko sporne scene".

D.K.

Pročitajte više