VIDEO Poslušajte užasni govor srpske zastupnice na tarzanskom engleskom

Screenshot: Youtube

ZASTUPNICA Srpske napredne stranke Dubravka Filipovski održala je u Vijeću Europe govor o slobodi medija koji je brzo privukao pažnju i izazvao razne komentare u matičnoj joj zemlji.

Naime, zastupnica nije u prijateljskom odnosu s engleskim jezikom, a cijeli govor čitala je s papira. Izgovor riječi kao što je "venišn komišn" brzo je postao predmet šale.

Filipovski je na Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe poslana umjesto Branke Stamenković iz Dosta je bilo.

Filipovski je u svom govoru istaknula da je Srbija usvojila novi Zakon o medijima u skladu s mišljenjem Europske i Venecijske komisije, nakon čega je provedena privatizacija medija, te podzakonske akte koji su u primjeni. Dodala je da se radi i na novoj medijskoj strategiji koja bi trebala "doprinijeti daljnjem unaprjeđenju medijske atmosfere u Srbiji".

Naglasila je da u Srbiji lažne vijesti nisu kriminalizirane jer bi se to moglo gledati kao suzbijanje slobode govora. Istaknula je da se u Srbiji standard profesionalnog izveštavanja krši zbog ekonomskih razloga, jer konkurencija tjeraodređene medije da tako opstaju na tržištu.

Noizz piše da je spomenula i podmetnuti požar u kući novinara Milana Jovanovića u Grockoj. Tu je istaknula da očekuje da nadležni organi riješe taj slučaj do kraja, s obzirom na to da je počinitelj brzo uhvaćen, ali nalogodavac nije. Ono što nije rekla jest da je osuđena u ovom slučaju, Bojana Cvetković Šijacki, koja je pomogla da se novinaru uništi sva imovina i krov nad glavom, kažnjena sa šest meseci nošenja nanogice i 50.000 dinara (nešto više od 3000 kuna).

Filipovski je kao veliki problem istaknula progon i vrijeđanje novinara od strane opozicijskih političara i njihovih istomišljenika zbog izvještavanja koje im se ne sviđa. S druge strane, o progonu glumaca i ostalih kojima se ne sviđa rad režima nije govorila.

"Značajan dio medijskog prostora zauzimaju društvene mreže, koje su veoma utjecajne i na kojima se građani mogu slobodno izražavati, za razliku od nekih zemalja u svijetu", rekla je.

Zaključila je da su vladavina prava, nezavisnost pravosuđa i sloboda medija tri osnovna načela demokratizacije i napretka svakog europskog društva, ne spominjući stvarno stanje u Srbiji.

Pročitajte više