VIDEO Iz zraka snimljeno netaknuto pleme, avion gađali kopljima i strijelama

Screenshot: YouTube

NEVJEROJATNE fotografije plemena netaknutog civilizacijom okupirale su pažnju svjetskih medija. Fotografije pokazuju zajednicu koja se procjenjuje na oko 100 ljudi u za njih začudnom susretu s avionom koji ih je slikao, a koji su gađali strijelama, piše Daily Mail.

Oni pripadaju Yanomami narodu i žive na području od Venezuele do Brazila. Iako ih znanstvenici i istraživači puštaju da na miru žive svoje živote, postoji opravdan strah da će brzo nestati, a najveću prijetnju predstavljaju im ilegalni rudaru koji tragaju za zlatom. Postoji bojazan i da će se zaraziti nekom bolešću za koju još nisu stekli imunitet ili da ne dođe do fizičkog sukoba između plemena i rudara. Zbog svega toga, mnogi žele vidjeti i dodatne akcije za njihov spas.

 

Naime, područje na kojem se smatra da živi oko 22 tisuće članova izvornim plemena, zakonom je zaštićeno od 1992. godine, no zbog oko 5 tisuća tragača za zlatom koji tamo lutaju, postoji mnogo bojazni. S druge strane, agencije i udruge koje brinu o njihovoj zaštiti suočavaju se s rezovima u proračunu.

"Ono što znamo o njima je da imaju nastambe za obitelji. Love životinje, pecaju ribe i bave se vrtlarstvom te poznaju preko 500 biljnih vrsta. Vođe plemena su šamani koji udišu halucinogene supstance i vjeruju da komuniciraju s duhovnim svijetom", zaključio je aktivist za njihovu zaštitu Davi Kopenawa.

Pročitajte više