Voda je eliksir života - Savjeti za učinkovito zalijevanje

Foto: Press

VODA predstavlja život i budi vrt sa zdravim biljkama i cvijećem. Voda je ograničeni resurs, pa je potrebna umjerena i pažljiva upotreba. Voda je presudna za rast i zdravlje biljaka. Sve vruća ljeta podižu svijest o važnosti vode kao izvora samodostatnosti. Prirodnih padalina u ljetnim mjesecima nema dovoljno, pa je potrebno osigurati dodatno zalijevanje u vrtu kako bi se osiguralo odgovarajuću rast.

Voda je presudna za rast, zdrave i bujne biljke te pune plodove.

Zalijevamo rano ujutro

Zalijevanje se preporučuje u ranim satima, prije izlaska sunca i početka ljetne vrućine. Zalijevamo obilno, jer premalo vode pokriva samo površinu tla. Dovoljno vode osigurava biljkama dovoljno vlage i snagu, da mogu izdržati vrućinu ljetnih dana. Zalijevanje je posebno važno tijekom dozrijevanja plodova. Dubinsko zalijevanje je važno, jer samo na taj način voda u vrućini ne isparava i teče u dublje slojeve, sve do korijenja. GARDENA Micro-Drip-System kapaljke osiguravaju zalijevanje u dubljim slojevima tla. Navodnjavanje kap po kap, dovodi vodu u dubine i održava tlo optimalno vlažnim čak i pri najvećoj vrućini.

GARDENA Micro-Drip-System dovodi vodu duboko u tlo do korijena, i osigurava optimalnu rast.

Ne zalijevajte lišće i cvijeće

Tijekom zalijevanja pripazite da ne zalijevate lišće ili cvijeće, jer riskirate razvoj gljivičnih bolesti. Pogotovo kad zalijevate navečer, pazite da lišće ne ostane mokro preko noći jer se može razviti plijesan. Mokro lišće na suncu osjetljivo je na opekline (kapljice vode djeluju kao povećalo). Temeljno zalijevamo i novosađeno drveće i grmlje. U prvoj vegetacijskoj sezoni zalijevaju se tjedno, dok se starija drveća kad nedostaje padalina, zalijevaju samo jednom u dva tjedna.

Osvježite svoj travnjak

Vrtlari u vrućim danima većinu svojeg vremena provode zalijevanjem prskalicama ili raspršivačima, što može biti rasipno ako se koriste nepravilno, jer velik dio vode ispari. Prema profesionalnim vrtlarima najbolje je zalijevati vrlo rano ujutro, između 3 i 6 sati. Kako ne biste morali ustati tako rano, pogotovo tijekom praznika, u pomoć dolazi Računalo za zalijevanje. Računala za zalijevanje GARDENA pružaju optimalno upravljanje vodom i olakšavaju zalijevanje čak i kada niste kod kuće. Trebate samo utvrditi kada i koliko često želite zalijevati svoje biljke.

Računala za zalijevanje GARDENA pružaju opskrbu vodom u pravo vrijeme i na pravoj frekvenciji.

Dnevno zalijevamo biljke u posudama

Ukrasne posude i cvjetnjaci sadrže male količine zemlje, zato se puno brže isušuje nego u vrtu. Što je manji lonac to je češće potrebno zalijevati biljke. Biljke u saksiji treba zalijevati svakodnevno, posebno u vrućim danima. GARDENA sustavi za zalijevanje poput GARDENA AquaBloom omogućuju automatsko zalijevanje do 20 biljaka, bez električnih i vodovodnih priključaka. AquaBloom djeluje na solarne ćelije i zalijeva vaše biljke čak i kada ste na odmoru, samo trebate osigurati odgovarajući spremnik za vodu.

GARDENA AquaBloom na solarne ćelije osigurava neovisno zalijevanje biljka kap po kap, kada niste kod kuće.

Ako i dalje planirate vrt zalijevati ručno, pobrinite se da vam je ugodno tijekom cjelodnevnog rada. Kolica za crijevo GARDENA CleverRoll pružaju prikladno zalijevanje svih udaljenih kutova vrta, biljaka i drveća. Olakšava zalijevanje jer kolica za crijevo ostaju nepomična čak i kad povlačite crijevo, a navijanje i spremanje crijeva nakon zalijevanja lako je pomoću vodilice i ručice na bubnju.

Robustan dizajn i posebno oblikovano postolje daju kolicima za crijevo posebno visoku razinu stabilnosti.

Ne zaboravite na promociju robotskih kosilica GARDENA "SILENO. Inteligentna robotska kosilica.

Kod kupnje robotske kosilice GARDENA, djelomično ćemo vam vratiti novac! Promocija vrijedi za kupnju proizvoda SILENO minimo, city, life, smart Sileno city Set i smart Sileno life Set* od 05. 04. 2021 do 15. 07. 2021. Potrošač koji kupi proizvod tijekom kampanje i registrira ga putem interneta, dobit će djelomičan povrat kupovine. Informacije o uvjetima sudjelovanja dostupne su na prodajnim mjestima i na web stranici www.gardena.com/hr/inteligentna.

Pročitajte više