Volkswagen proizveo stomilijunto vozilo

S POKRETNE trake njemačkog proizvođača automobila Volkswagena u utorak je izišlo stomilijuntno vozilo, čime je ta tvrtka ušla u elitno društvo tek četiriju proizvođača automobila koji se mogu pohvaliti 9-znamenkastom brojkom svojih proizvoda, priopćeno je iz Volkswagena.

Metalik-srebrni Touran koji je otvorio novu stranicu povijesti najvećeg europskog proizvođača automobila gotovo da nema dodirnih točaka sa skromnom VW Bubom, simbolom dostupne pokretljivosti nakon 2. svjetskog rata, kojoj njemačka tvrtka duguje možda najveću zahvalnost za današnji status.

Prije 60 godina, 1945. je VW proizveo samo 1800 "buba", ali je njihov ukupan broj na kraju dosegao čak 21,5 milijuna automobila, što je uspio prestići tek Golf 2002., kojih je ukupno u svijetu 23 milijuna. VW je dosad proizveo i 13 milijuna Passata i devet milijuna Pola.

Proizvodni pogon Volkswagena obuhvaća 14 tvornica diljem svijeta, iz kojih je prošle godine u 150 različitih zemalja isporučeno više od 3 milijuna vozila.

Jedine automobilske tvrtke koje su prije VW-a uspjele proizvesti više od 100 milijuna vozila su Ford, Toyota i Chevrolet.

Riječ je o samostalnom ostvarenju VW-a, jer je njegov koncern, u kojem su još Škoda, Bentley, Bugatti, Audi, Seat, Lamborghini i gospodarska vozila, stomilijuntno vozilo proizveo još 1999., a prošle godine već premašio 125 milijuna.

Pročitajte više