Volvo C30 Efficiency: Klasikom do manje potrošnje

IAKO Volvu hibridne tehnologije nisu nepoznate, švedska tvrtka će u Frankfurtu prikazati ekološku izvedbu popularnog modela kojoj je potrošnja goriva smanjena klasičnim metodama poznatim dugi niz godina.

Najštedljivija izvedba Volva C30 nosi oznaku Efficiency, a u prijevodu to znači da opremljen 1.6-dizelskim motorom snažnim 105 KS. Ovako motorizirani model prosječno troši svega 4,5 l/100 km i u atmosferu izbacuje 120 g CO2/km.

Da bi došli do minimalnih vrijednosti potrošnje goriva u Volvu su se poslužili "ruskim receptom" i potražili najjednostavnija rješenja u okviru poznatih tehnologija. Tako je motor blago modificiran, prvenstveno u pogledu upravljačke elektronike. Prijenosni omjeri mjenjača su također optimizirani, a za podmazivanje je odabrano ulje manjeg viskoziteta.

Osim motora, modifikacije su zahvatile i aerodinamiku, jednako važan element u procesu smanjenja potrošnje goriva. Visina vozila je smanjena, straga je ugrađen novi krovni spojler, a odbojnici i naplatci su strujno oblikovani.

Naravno, automobil je dobio i pneumatike sa smanjenim trenjem kotrljanja, što je u konačnici donijelo uštedu od 0,4 l/100 u odnosu na serijsku izvedbu. Nije puno, ali čovjeka veseli.

M.N.

Pročitajte više