Vruće vam je? U ovim državama još je gore

Foto: Shutterstock

OVIH dana u Hrvatskoj je jako vruće. Već prije podneva temperatura se popne iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Počeo je vrhunac toplinskog vala i potrajat će nekoliko dana. Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 32 i 37°C. Za Split, Dubrovnik i Rijeku je označena velika opasnost od toplinskog vala. 

Iako je nama vruće i trebamo se držati što je više moguće u hladu, postoje zemlje u kojima je puno gore nego u Hrvatskoj. 

U Kuvajtu gotovo 50

Ljeti se u Kuvajtu temperature kreću oko 40 stupnjeva Celzijevih, a ponekad se penju i iznad 50 stupnjeva. Kod njih je sada 49 stupnjeva, a po noći ovih dana temperature ne idu ispod 35, piše weather.com. Kod njih je temperatura iznad 40 stupnjeva svake godine od svibnja do rujna.

Nije bajno ni u Iraku. Tamo su trenutno 44 stupnja, no popodne bi trebalo biti 47. Po noći oko 32. Slično je i sa Saudijskom Arabijom za koju piše da će u njoj poslijepodne biti 45 stupnjeva. 

U Death Valleyju u Kaliforniji danas bi trebalo pržiti na 42 stupnja, a narednih dana temperature će se penjati i na 46. Tamo čak i uz cestu postoje upozorenja za opasnost od velikih vrućina.

U Araouaneu, selu u malijskom dijelu pustinje Sahare, prije 9 sati ujutro već su bila 34 stupnja. Tijekom dana temperatura će porasti na 43. I u Izraelu se temperature drže oko 40 stupnjeva.

U Dašt-e Lutu, pustinji smještenoj u jugoistočnom dijelu Irana, temperature su ovih dana iznad 40 stupnjeva. Jedno je od najsuših mjesta na svijetu, poznata je po najvišoj ikad izmjerenoj temperaturi pijeska od čak 70.7°C.

Pročitajte više