Zabrana nastupa svima!

Foto: EPA, Borna jaksic/Matija Habljak/PIXSELL

Nakon teksta o glazbenim zabranama u Srbiji i Hrvatskoj glas naroda bio je jasan - srpskim izvođačima treba zabraniti nastupanje jer je Srbija napala Hrvatsku.

Treba priznati kad je čovjek u krivu i zbog toga se ispričavamo za svoje dosadašnje stavove, koji nisu bili obzirni ni domoljubni. Kako bismo pokazali da mislimo ozbiljno, odlučili smo otići korak dalje i odužiti se za duševne boli koje smo izazvali desno orijentiranim čitateljima.

U to ime, nakon redakcijskog vijećanja, došli smo do konačnog rješenja. 

Komisija Uređivanja Radijske Audio Cenzure - KU...

Vladi i lokalnim samoupravama predlaže se da zabrane nastupe svim glazbenicima porijeklom iz zemalja koje su napale Hrvatsku. Predlaže se i zabrana domaćih glazbenika koji s njima surađuju, pri čemu uzimaju njihove krvave novčanice. O tome kome će se što zabraniti detaljnije ćemo govoriti u nastavku proglasa.

Naravno, sveobuhvatna kontrola bila bi nemoguća bez adekvatnog nadzornog tijela koje će paziti da sve ide prema proceduri. Naziv tijela treba biti jasan i lako pamtljiv, zbog čega se predlaže "Komisija Uređivanja Radijske Audio Cenzure", skraćeno KU… Komisija, a djelovanje treba provoditi u sljedećim točkama:

1. Zabranjuju se nastupi izvođačima iz Srbije jer su nam prirodni neprijatelji, a od rata je prošlo manje od 30 godina. Smatramo nedopustivim da dušmani pune arene dok hrvatske građane uopće nije briga za njih, kao i da se ovdje slobodno kreću. Zabilježeno je da su domaći izdajnici Aleksandri Prijović na koncertu dali plišanog medvjedića, što se može protumačiti jedino vezom Srbije i Rusije te simbolikom ruskog medvjeda. Također, smatramo sramotnim da ni u jednom intervjuu dotičnu pjevačicu nitko nije pitao gdje je bila 91. Pozivamo novinare i voditelje da domoljubnije rade svoj posao.

Treba primijetiti da u ovom pogledu institucije već prilično dobro zabranjuju ljudima da rade svoj posao, zbog čega praksu ne treba puno dorađivati. Eventualno se može za nijansu zaoštriti odnose, idealno vrijeme je prije izbora.

2. Prema inicijalnom prijedlogu, izvođačima iz Italije trebalo je dozvoliti nastupe uz određene uvjete. Poznato je da su Talijani fašisti koji su prije osamdesetak godina okupirali Hrvatsku, ali budući da je trenutno okupiraju turizmom i donose pare, željeli smo postići kompromis. 

Ako Zucchero ili Andrea Bocelli odluče ponovo nastupiti u Hrvatskoj, morat će prije koncerta otpjevati Internacionalu i Po šumama i gorama te ustupiti Hrvatskoj 100 metara morskog teritorija. 

Nažalost, budući da su dijelovi Hrvatske u 2. stoljeću prije Krista dospjeli pod okupaciju Rimskog Carstva, talijanskim glazbenicima bilo bi bolje potpuno zabraniti sviranje i pjevanje. Mjere za nepridržavanje bit će radikalne - ako se začuju prvi taktovi Se bastasse una bella canzone Erosa Ramazzottija, pulsku Arenu i Dioklecijanovu palaču treba raznijeti dinamitom. Nek vide da s Hrvatima nema zajebancije.

Po liniji Bizanta, nastupi se zabranjuju i svim ostalim mediteranskim narodima.

3. Izvođačima iz Bosne i Hercegovine zabranjuje se nastupanje jer su stoljećima bili pod turskom vlašću. Zna se što su nam Turci radili u opsadi Sigeta 1566., a sad bi ovi koje su okupirali tu nešto pjevali? Jel se Nikola Šubić Zrinski za to borio? Primjećuje se i fenomen u kojem glazbenici iz BiH dolaze živjeti u Hrvatsku, a o njihovom izgonu još će se donijeti konačna odluka.

Primjer prikrivenog okupatora iz BiH je Edo Maajka, koji godinama živi u Zagrebu. Edo često nosi široke hlače - navodno zbog crnačke glazbe koju sluša, ali iskusno domoljubno oko odmah će otkriti odoru turskog janjičara. Nedavno je snimio i pjesmu sa Radom Šerbedžijom, kojem je već otkazan jedan koncert. To pokazuje vizionarski pristup gradonačelnika Vinkovaca, koji je rano shvatio da hrvatska budućnost leži u zabranama.

4. Izvođačima iz Mađarske nastupi bi se trebali zabraniti zbog tlačenja Hrvata u Austro-Ugarskoj. Kip bana Jelačića već se jednom rotirao sa sjevera na jug, ne želimo da se i pravi ban rotira u grobu. 

Ipak, Komisija je procijenila da Mađare ionako nitko ne razumije, pa je opasnost od širenja protudržavnog djelovanja minimalna. Bit će dovoljno da jednom otpjevaju Ustani, bane i donesu nekoliko kanistara benzina da se oduže za aferu INA-MOL. Dalje mogu jesti gulaš i pjevati što god ih je volja.

5. Ista regulacija donosi se i za izvođače iz Austrije. Tko uopće sluša ikoga od tamo? Nek idu u kurac i oni i njihove polke.

Ipak, treba obratiti pozornost na druge umjetničke oblasti - ako iz Austrije u Hrvatsku dođe slikar koji sliči Marku Skeji, pučanstvu se savjetuje da bude na oprezu.

6. Svim hrvatskim izvođačima koji su nastupali u nekoj od navedenih država, ali i donedavno nacističkoj Njemačkoj, koju posebno vole, ima se zabraniti nastupanje i suditi za veleizdaju.

***

Kako ne bismo gubili vrijeme na navođenje još dvadesetak točaka dok se po arenama i klubovima održavaju nepoćudni koncerti, pozdravljamo i mogućnost da se nastupanje zabrani apsolutno svima. Stara kineska poslovica kaže: "Po pjesmi se poznaju četnici."

Kao iznimka ove uredbe predlaže se Marko Perković Thompson jer je domoljub. Zbog toga ćemo se ugledati na raniju praksu, a njenim ponovnim uvođenjem će mu se plaćati da ne pjeva - za to se predviđa budžet od sto tisuća eura po neodržanom koncertu. 

22.2.2024. pa do vječnosti

glavni štab Indexa

predsjednik Komisije Uređivanja Radijske Audio Cenzure 

Boris Abramović

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Pročitajte više