Zagrepčanin Zoran Furlan najbolji od 65 tisuća natjecatelja iz cijelog svijeta

ZORAN FURLAN, 37-godišnjak iz Zagreba s timom SoccerCaffe.com 76 osvojio je prvo mjesto među 65 tisuća prijavljenih sudionika u natjecanju McDonalds Fantasy Football. Hrvatski "menadžer" bio je najuspješniji u 11 kola s ukupno 803 boda.

Natjecanje, u kojem je sudjelovao rekordan broj igrača iz cijelog svijeta, organizirao je McDonalds, u sklopu sponzorstva UEFA Europskog prvenstva u nogometu koje će se ove godine održati u Portugalu.

Kao nagradu, McDonalds je Zoranu Furlanu darovao nagradni paket za sudjelovanje na završnom natjecanju EURO 2004., koji, između ostalog, uključuje dvije karte za finale, plaćeni smještaj, podmirene troškove prijevoza, džeparac i izbor iz bogate ponude službenih EURO 2004. promotivnih artikala.

McDonalds Fantasy Football je Internetska sportska fantasy igra u kojoj sudionici, u ulozi nogometnih menadžera, sastavljaju vlastite momčadi. Igrače biraju iz četiri razreda (vratar, obrambeni i vezni igrači, te napadači), njih ukupno 11 uz jednu rezervu. Svaki igrač ima vrijednost od 1 do 5, ovisno o reprezentaciji (i pripadajućem nositeljskom rangu) za koju nastupa, a jedini je uvjet da ukupna vrijednost momčadi ne smije biti veća od 45.

Natjecanje je bilo vezano uz kvalifikacije za EURO 2004. u Portugalu, uključujući i dodatni play-off, tako da su sudionici sastavljali svoje timove od igrača iz 50 reprezentacija koje su sudjelovale u kvalifikacijskom nadmetanju. Momčadi su dobivale bodove na osnovi stvarnog učinka igrača u kvalifikacijskim utakmicama koje su izabrali u svoju virtualnu momčad.

Impresivna je i statistika Zoranove pobjedničke momčadi, koja je nazvana po nogometnom web portalu . U momčadi je nastupilo ukupno 84 igrača iz 30 različitih reprezentacija, a najviše iz Engleske, Francuske i Bugarske (po 6), dok je Hrvatska bila zastupljena s pet igrača. Momčad koja je 7 puta nastupila u formaciji 3-4-3 i 4 puta u formaciji 4-3-3 bila je i izrazito efikasna s ukupno 54 postignuta gola, čak 4.91 po kolu.

Vrlo je uspješno čuvala i svoju mrežu primivši samo 1.18 golova po kolu. Najviše golova za SoccerCaffe.com 76 zabili su Van Nistelrooy, Henry i Beckham, dok su najveći broj bodova osvojili obrambeni igrač Riise (Norveška) i vezni igrač Nihat (Turska). Zanimljivo je da je od hrvatskih igrača zapaženiji nastup imao samo Pršo (zabio 2 gola), dok je Tudor imao najslabiji učinak (ukupno 0 bodova u dva nastupa).

"Fantasy Football igram prvenstveno iz zabave  koristeći svoje odlično poznavanje nogometa, talent za statistiku, poznavanje stranih jezika, te sistematičnost. Ipak, ono što mi se najviše sviđa u Fantasy svijetu je to da svi igrači počinju s iste startne pozicije, pravila su uvijek unaprijed zadana, tako da na kraju igre pobjeđuje onaj koji je zaista najbolji, a svaki subjektivitet je isključen. " – objašnjava svoj uspjeh i razloge za igranje Zoran Furlan, 37-godišnji dipl.ing. prometa, zaposlenik VIPneta.

Uz pobjednički, Furlan je u natjecanju bio prisutan, kao mendžer ili savjetnik, s još desetak timova, od kojih se čak pet plasiralo među deset najboljih.

Pročitajte više