Zapadni zid najomiljenije turističko odredište u Izraelu

ZAPADNI zid u starom gradu Jeruzalemu najomiljenije je turističko odredište u Izraelu, usprkos tomu što je drugi palestinski ustanak intifada koji je počeo u rujnu 2000. godine, u velikoj mjeri utjecao na pad broja turista koji godišnje posjećuju Svetu zemlju.

Prema novim podacima izraelskog ministarstva turizma, Zapadni zid (ili "Zid plača") u Jeruzalemu i dalje je najposjećenije turističko mjesto u Izraelu, i to usprkos tomu što je među turistima koji dolaze u Svetu zemlju veći postotak kršćana nego Židova.

Oko 33 posto turista tijekom prve polovice 2004. godine bili su kršćani, naprema 27 posto u istom razdoblju 2003. godine, prema istraživanju koje je provelo izraelsko ministarstvo turizma.

Prema istom istraživanju, oko 53 posto turista tijekom svog boravka u Izraelu obiđe Zapadni zid. Ostala turistički popularna mjesta su stari gradi Jafo (28 posto turista), Maslinska gora (26 posto) i Crkva svetog groba (25 posto).

Od 2000. godine, veliki broj hotela u Izraelu morao je zatvoriti svoja vrata, a turistički radnici ostali su bez posla.

Prema podacima izraelskog Središnjeg ureda za statistiku, Izrael danas posjećuje puno manji broj turista nego prije intifade.

Izrael je godinama bio omiljena turistička meta, a do rujna 2000. godine tu je zemlju prosječno posjećivalo više od 2 milijuna turista godišnje.

Pročitajte više